»Nosite bremena drug drugemu«

09.11.2010 

K dejavni ljubezni smo vsi poklicani. Sodelavci župnijskih Karitas se tega še posebej zavedajo. Njim je bil namenjen duhovni vikend na temo dobrodelnost z naslovom »Nosite bremena drug drugemu«. Potekal je 5. in 6. novembra 2010 pri sestrah Hčerah Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu.


Skupno obhajanje svete maše, pa čeprav v različnih župnijah, ob začetku programa, nas je znova spomnilo na to, da smo v Cerkvi na slovenskem začeli pastoralno leto krščanske dobrodelnosti in solidarnosti po evharističnem kongresu. Sveta maša se torej nadaljuje v vsakdanjosti, ki jo živimo na način ljubezni do bližnjega. Ljubezen do Evharističnega Jezusa in ljubezen do bližnjega sta torej neločljivo povezana. Ena dlan se zrcali v drugi. Odprte dlani pa zbirajo, dajejo, prijemajo in dlani mnogih udeležencev duhovnega vikenda so skozi življenje sprejele in podarile že mnogo.

V prvem večeru smo se zaustavili ob besedi karitas; pustili, da nas nagovorijo svetniki - zgledi družbene karitativne dejavnosti, kot je Martin, Frančišek Asiški, Janez Bosko ... in Mati Terezija iz Kalkute; ogledali smo si film Barve ljubezni, preko katerega smo spoznali, da je tudi Karitas umetnost, mozaik sestavljen iz mnogih kamenčkov dobrote in dejavne ljubezni, ki bo ostal zapisan z barvami luči. Večer smo zaključili z molitvijo ob evangeljskem odlomku Marijinega obiskanja pri teti Elizabeti, ki nas je kot rdeča nit spremljal vseskozi. V soboto dopoldne je bil med nami g. Tone Kompare, župnik v Trnovem in  direktor Škofijske karitas Ljubljana. Ob začetku nas je izzval z vprašanjem: »Kako lahko spreminjamo miselnost ljudi?« Da bomo spremenili miselnost ljudi moramo začeti pri sebi; v srcu moramo nositi Boga; veseliti se, da smo od Boga izbrani; zavestno izbrati skromno in preprosto življenje; zavedati se, da smo vsi revni in bogati ... Drugo vprašanje s katerim nas je izzval pa je:  »Kaj sporočam drugim in kakšno je to sporočilo?« Za zaključek pa nam je še spregovoril o revščini, kot velikem Božjem daru in nas povabil, da bi živeli blizu revežem.

Popoldne smo imeli delavnico, ki je za vse udeležence predstavljala poseben izziv. Vsi smo izkusili, da nam leta niso v oviro, ko gre za dobro. In to se pozna tudi v naših župnijskih Karitas. Sledila je tema: dobrodelnost v Svetem pismu in Lectio Divina ob odlomku Marijinega obiskanja. Marija ne postavlja v središče sebe, marveč ustvarja prostor za Boga.

Ena izmed udeleženk duhovnega vikenda je zapisala: »Srečanje je bilo zame zelo dragoceno, saj smo se s sodelavci sosednjih župnijskih Karitas, v sproščenem vzdušju, ki so nam ga omogočile sestre v Marijinem domu, bolje spoznali. Izmenjali smo si izkustva -  prijetna, pa tudi stiske in iskanja, s katerimi se srečujemo. Karitativna dejavnost je laična in prostovoljna dejavnost, ki nima tako izdelanih kriterijev pomoči, kot jih ima npr. socialno delo z državnimi zakoni socialne politike. Karitativni delavec ima več svobode in mora zato najprej zgraditi svoj osebni odnos potreb. Je manj dobrin zame  zlo ali vidim v tem tudi priložnost za krepitev drugih vrednot? Se sam zavestno odločam za skromnost?  Pomembno je, kaj sporočamo okolju. Se dovolj zavedam svoje lastne nemoči, da lahko začutim enakost s sočlovekom v stiski? To so vprašanja, ki nam jih  je g. Tone Kompare postavljal v svojem bogatem sobotnem predavanju. Hvaležna sem mu za navdušenje, s katerim je prinašal svoje sporočilo.« (Veronika P.)

Ob zaključku duhovnega vikenda smo se znova vrnili k izviru, k sveti Evharistiji. Zbrani ob mizi Besede in Kruha smo molili za vse potrebne in prosili Svetega Duha nad vse sodelavce Karitasa, te »ugledne firme v kateri delamo«.

 

s. Martina Golavšek

 Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon