Blejski oratorij

23.07.2018 

Blejski oratorij je potekal na župnijskem dvorišču od 2. do 7. julija. Vsako jutro smo se otroci in animatorji zbrali ob oratorijski zastavi in zapeli himno, ki jo je letos skupaj s sestro Barbaro napisala Nika, ena od naših animatork. Nato je sledila igra o glavnem junaku – Frideriku Baragi (slovenskem misijonarju med Indijanci).


Animatorji so se zelo vživeli v svoje vloge in s tem na zabaven način otrokom predstavili tega velikega moža. Med katehezami smo se pogovarjali o odločitvah, kulturi, krstu, nenavezanosti in gorečnosti. Otroci so najbolj uživali ob zažiganju listkov, na katere so napisali slabe stvari, in ob molitvah s svečkami. Sledili sta skupna molitev (za katero se nam je vsak dan pridružil tudi g. župnik) in malica. Opoldne smo imeli še delavnice, kjer so letos udeleženci okraševali sveče, jahali konje, prepevali, izdelovali klečalnike, se pogovarjali o bontonu… Zadnji dve uri oratorija pa smo se zabavali na velikih igrah.

Nekoliko drugačen urnik smo imeli v sredo, saj smo se z vlakom odpravili na izlet v Ljubno k "udarjeni Mariji". Tamkajšnji župnik nas je prijazno sprejel in nam predstavil cerkev in zgodbo o njenem nastanku; na njenem mestu je namreč dolgo časa nazaj stala majhna cerkvica in poleg nje kapelica s kipcem svete Marije. Nek kmet je Marijino podobo udaril s kladivom in iz rane je začela teči kri. Sledili sta sveta maša in velika igra. Otroci se, kljub temu da smo jih animatorji z veliko igro izmučili, med hojo nazaj na vlak niso nič pritoževali.

Prav poseben dan je bil tudi četrtek. Po malici smo se peš odpravili proti Zasipu, kjer so med potjo otroke čakali otočki z nalogami, ki so jih morali izpolniti, če so želeli nadaljevati pot. Na cilju nas je pričakal zasipški župnik, ki nam je pripravil okrepčilo.

Na oratoriju smo se, pod vodstvom s. Marije Zabret, s. Barbare Poredoš in g. Janeza Ferkolja, imeli spet zelo lepo, zato se že veselimo prihodnjega leta.

 

Eva Gregorc


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon