Arhiv novic, januar 2017

23.12.2017  Adventno dekanijsko srečanje mladih

Bog je za rojstvo Sina izbral jasli; izbral je greh, kamor se človek nenehno vrača. Tu ga je zagotovo našel. Njegovo rojstvo v jaslih svojega srca so izkusili tudi mladi radovljiške dekanije. Svoje mladinsko srečanje so v petek, 22. decembra 2017, preživeli v Marijinem domu. Novorojenemu Odrešeniku so odprli svoja srca in dovolili, da vstopi v njihove jasli ter v zakramentu svete spovedi vzame nase njihov greh in jim da izkusiti svojo Bližino. Večer so nadaljevali v prijetnem druženju. Dobro so izkoristili priložnost, da bo njihov božič zares božič.

 


22.12.2017  Šola molitve

 

Kolikokrat molim, pa se mi zdi, da nisem uslišan. Me Bog zares ne sliši? Večkrat bi rad slišal njegov glas, pa se mi zdi, da ga v množici glasov ne razločim. Sem res v dialogu z Bogom ali pa zgolj v monologu s seboj? Kako naj vstopam v živ, pristen odnos z Njim? Je to sploh potrebno? Se 'splača'?

 


21.12.2017  Božična zgodba na blejski filmski delavnici

Tudi letos je filmska delavnica pod okriljem Marijinega doma dejavna, in to skupaj s s. Barbaro Poredoš, pomočnikoma Blažko in Domnom ter z ducatom osnovnošolskih otrok, ki se zbirajo pri sestrah enkrat tedensko.

Prvič so se v letošnji zasedbi javnosti predstavili v četrtek, 21. 12. s kratko božično zgodbo , ki je bila hkrati tudi voščilo sosedom, prijateljem in družinam otrok.


20.12.2017  Adventne duhovne vaje

Zbrali smo se, od 15. do 17. decembra v Marijinem domu na Bledu. Vseh štirinajst nas je bilo ta vikend poklicanih, da odgovorimo na njegov klic, ki nas je vabil, da še kaj odnesemo od vedno prekratkega adventa.

Razmišljali smo o tem, kam smo poklicani in kam poslani, razločevali smo med delom Svetega Duha in delom hudiča. Predvsem pa smo se teden dni pred božičem ustavili, da smo bili sami s seboj, drug z drugim in z Njim. Imeli smo blagoslov pri vsem kar smo počeli - v naših pogovorih, skupnih obedih, pomivanju posode, sprehodu okoli jezera, petju ... In vrnili smo se domov malo drugačni, v upanju, da bodo sadovi duhovnih vaj vidni v našem vsakdanu, pa ne samo v ponedeljek ...:)


20.12.2017  Božične svetopisemske urice na Bledu

Adventni čas se bliža koncu, kar je naznanjal tudi adventni venček v Marijinem domu, na katerem smo 19. 12. pri svetopisemskih uricah prižgali že tri svečke. V čas pričakovanja Gospodovega rojstva ter v samo božično zgodbo smo se poglabljali najprej vsak v svoji skupini: starši oz. odrasli posebej, otroci pa posebej. Prve je vodila s. Marija, slednjim pa je popotovanje Marije in Jožefa v Betlehem predstavila Brigita. Nato smo ob spremljavi s. Barbare zapeli adventne pesmi.


19.12.2017  Adventne duhovne vaje v tišini

Adventno romanje svetih popotnikov Marije in Jožefa je bilo gotovo romanje z malo izrečenimi besedami, z veliko tišine in veliko slišanih besed, misli, čutenj, pričakovanja ... ohranjanja v srcu, kar se je zgodilo med njima in Bogom ... ter velika skrivnost, ki sta jo nosila ...

Podobno romanje v zunanji tišini in notranjem poslušanju besed so izkušali udeleženci duhovnih vaj v tišini, ki so potekale od 7. do 10. decembra 2017 v Marijinem domu na Bledu. Utihnili so glasovi iz okolice, slišal se je glas voditeljice duhovnih vaj, ki je bil glas razlage Besede in življenja ... oživeli so glasovi srca, spominov, ran, tolažbe ... dogajala so se srečanja z Gospodom, ki posluša, čuti, govori, zdravi ...in srce se je pripravilo na dogodek božične noči.

 


04.12.2017  Film Goreči škof v Marijinem domu

Ljubljanski nadškof in Božji služabnik Anton Vovk je bil izjemna osebnost, saj je svoje poslanstvo v težkih med- in povojnih časih živel z veliko vero in predanostjo. Tako je o njem nastal film Goreči škof, ki je bil v nedeljo, 3. 12., predvajan tudi v Marijinem domu na Bledu.

17.11.2017  Svetopisemske urice in ura na Bledu

»Pustite otroke, naj prihajajo k meni, in ne branite jim, kajti takšnih je Božje kraljestvo.«

Več kot desetletje v Marijinem domu na Bledu sestre s sodelavci izvajajo svetopisemske urice, namenjene otrokom od 3 do 6 let. Urice so oblikovane za otroška srca in prilagojene otrokovim sposobnostim. Njihov koncept je z ljubeznivostjo zasnovala s. Joži Merlak, ki poudarja, da prvotni namen uric ni podajanje katehez za najmlajše, ampak je srečanje med Bogom in otrokom.

Ob poglobitvi Božje besede, ki je prilagojena cerkvenemu letu, preko pesmi, slavilne molitve, iger in ustvarjalnih delavnic otrok spoznava Boga kot Ljubezen. V njem se tako prebuja pristno veselje in čudenje, s tem pa notranje okuša Božjo navzočnost.


08.11.2017  Srečanje salezijanske mladine na Bledu

 

Salezijanci, sestre HMP, uskovničarji, SMC-ji, Želimeljčani, animatorji  in nasploh vsi prijatelji don Boska smo se 3. in 4. novembra zbrali na nepozabnem srečanju salezijanske mladine na Bledu.08.11.2017  Salezijanski obiski na Bledu

V teh dneh je blejska skupnost deležna raznoterih salezijanskih obiskov, ki poživljajo našo salezijansko karizmo in utrjujejo bratske in sestrinske vezi med nami.

03.11.2017  Jezikovni tečaji na Bledu

Naša soustanoviteljica sv. Marija Dominika Mazzarello je svoje sestre spodbujala, da se poleg govorice z Bogom posvečajo tudi učenju tujih jezikov. To naročilo so vzeli zares tudi udeleženci začetnega tečaja tako nemškega kot italijanskega jezika v Marijinem domu na Bledu.


15.10.2017  Prvoobhajanci na Bledu v novem šolskem letu

V nizu letošnjih duhovnih vaj za prvoobhajance se poglabljamo v skrivnost svete evharistije s pomočjo štirih pojmov: IZBRAN, BLAGOSLOVLJEN, RAZLOMLJEN in DAROVAN. Tudi na vikendu od 13. do 15. oktobra je bilo tako.


23.08.2017  Confronto 2017

 

Italijanska beseda »confronto« pomeni soočenje ali izmenjava pogledov, mnenj. Confronto  predstavlja za salezijansko mladinsko gibanje mednarodno srečanje predstavnikov posameznih držav.

 

V pripravi na srečanje je vrhovna mati Yvonne zapisala: »Povabim vas, da se sprehodite po svetih tleh Marije Mazzarello in ste priče Božjemu projektu, ki ga je uresničil v njenem življenju, in tako prenovite navdih za življenje v polnosti. Želja Marije Mazzarello delati dobro za mlade je bila vedno prisotna v njenem življenju. Srečanje z don Boskom je še utrjevalo njeno apostolsko gorečnost. O svetosti ne govori na idealiziran način, ampak raje začrta mogočo pot za vse.«


 


08.08.2017  Večne zaobljube s. Katje Balažic

V nedeljo, 6. avgusta 2017, je v župniji Ljubljana-Šiška potekala slovesnost večnih zaobljub. S. Katja Balažic, ki je svoje otroštvo in mladost preživela v tej frančiškanski župniji, je na praznik Jezusove spremenitve dokončno potrdila, da želi za vedno in popolnoma biti na razpolago Bogu in njegovim načrtom v Družbi hčera Marije Pomočnice.

 


07.08.2017  PRAZNIK NAŠE DRUŽBE IN MENJAVA VODSTVA NAŠE INŠPEKTORIJE

 

Praznik Marije Snežne, ko je bila pred 145 leti ustanovljena naša Družba, smo sestre v naši inšpektoriji obeležile še posebej slovesno. Bogu smo se po Devici Mariji zahvaljevale za dar poklica hčera Marije Pomočnice in za predstojnice, ki nam pomagajo rasti v svetosti te poklicanosti.30.07.2017  Poletni oratorij na Bledu

V ponedeljek, 3.7.2017, smo pričeli z oratorijem na Bledu. Udeležilo se ga je veliko otrok in mladih. V času zbiranja smo se igrali razne igre, ob 9. uri pa smo se zbrali v krogu, skupaj zapeli himno in dan izročili v Božje roke.


08.07.2017  Duhovno-počitniški teden

Komaj se je šola dodobra zaključila, že se je na sončnem Bledu zbrala osnovnošolska mladina iz vse Slovenije. Malo pred njimi smo, prav tako iz vseh koncev Slovenije, sem prispeli animatorji, tu pa so nas pričakovale sestre.

Prvo skupno popoldne in večer smo preživeli v duhu spoznavanja hišnega reda, urnika, drug drugega pa tudi glavnega junaka - rdeče niti tega tedna - Carla Acutisa.

Naslednje jutro se nas je večina zbudila celo uro pred načrtovanim vstajanjem. Dan smo začeli s telovadbo, molitvijo in zajtrkom. Podrobneje smo spoznali Carlovo življenjsko zgodbo, o kateri smo se nato pogovarjali v skupinah. Popoldan smo v delavnicah izdelovali lončke za vijolice in imeli veliko igro. V torek so pri nas gostovali kar štirje duhovniki. Priložnost smo izkoristili za spoved. Popoldne smo želeli zaplavati v jezeru, kar nam je na žalost preprečilo vreme. Ni pa nam moglo preprečiti ogleda filma in delavnice na katerih smo barvali in risali na krožničke. Kasneje smo obhajali sveto mašo v župnijski cerkvi.

V sredo smo se kljub slabi vremenski napovedi pogumno odpravili na romanje. Romali smo na bližnjo cerkvico sv. Katarine, kjer smo s tamkajšnjim župnikom Matijo obhajali sv. mašo in imeli veliko igro. Spet nam je malce ponagajal dež, zato smo se s pomočjo ljudi, ki so z avtomobili priskočili na pomoč, vrnili v Marijin dom. Po napornem dnevu smo si privoščili večer poln veselja, smeha in zabave.

Že je bil tu četrtek, praznik sv. Petra in Pavla. V dvorani smo obhajali sv. mašo, lotili pa smo se še ene delavnice - izdelovali smo okrasne škatlice. Imeli smo tudi veliko igro in zvečer po skupinah tekmovali v nekakšnem kvizu vprašanj in iger.

Zadnji dan, v petek, smo končno posadili vijolice in imeli še eno veliko igro. Veseli smo pričakali starše, katerim smo s pomočjo filmčka predstavili naš teden in z njimi obhajali sv. mašo.

Teden je bil doživet, zabaven in poučen. Vsem je hitro minil. Se vidimo naslednje leto!

Animator Vid


18.06.2017  50 let navzočnosti sester hčera Marije Pomočnice na Bledu

 

Praznik vzgojne skupnosti in 50 let navzočnosti sester hčera Marije Pomočnice, smo praznovali v soboto, 10. junija 2017, v Marijinem domu na Bledu.

Sodelavci in prijatelji skupnosti sester hčera Marije Pomočnice smo se zbrali v kar lepem številu.

Pred sv. mašo v dvorani smo se s s. Majdo in fotografijami sprehodili po petdesetletni poti življenja sester na Bledu. Začetek je bil težek, »orale so ledino« na vseh poljih - s prvimi duhovnimi vajami, poučevanjem verouka, zbiranjem mladine, delovanjem v kraju, potem so prišli oratoriji, delavnice za mlade ... in ob vsem tem so zidale hišo in dom za duhovne vaje, skrbele za ostarele sestre in pripravljale mlada dekleta na redovniški poklic.

Ogromno narejenega dela brez Božje navzočnosti ne bi zmogle: »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji.« (Ps 127,1).

 

Nadaljevali smo s sveto mašo, ki jo je daroval »hišni« duhovnik, g. Vinko, ob somaševanju zasipškega župnika, g. Matija, in dolgoletnega župnika v Gorjah (danes pa v Zgornjem Tuhinju), g. Kolja. Zbrani ob oltarju smo bili povezani v veliki hvaležnosti Bogu in Mariji za sestre, za opravljeno delo, za njihove molitve in zvestobo. G. Vinko je v pridigi poudaril pomen ljubezni za druge, kot žive vode v potoku, ki napaja svet, po katerem teče in pomen jubileja, kot odskočne deske za delo naprej. Sv. mašo je polepšalo petje mladinskega pevskega zbor Totus tuus, pod vodstvom gospe Vide, Maj pa je na koncu čudovito odpel še slovensko priredbo Cohenove Aleluje.

 

Duhovno bogati smo druženje nadaljevali na vrtu, v senci dreves. Gostiteljice so nas pod vodstvom s. Angelce, skupaj z mojstri žara, Klemenom, Darkom in Lukom, kulinarično razvajale. Slavje, kot v Kani, le da nam vina ni zmanjkalo!

Potem je Brigita povzela nekaj misli in nas popeljala nazaj v prva leta skupnosti na Bledu, v čas začetkov duhovnih vaj. Sodelovali smo s svojimi spomini, zgodbami, vtisi in osebnimi izpovedmi. Marsikatera od nas takrat ni vedela, da smo že sklenile povezanost, ki bo šla v desetletja in pustila globoke sledi v nas. Bogato smo vsa ta leta vsi prejemali po Gospodu in sestrah HMP, vsak od nas, naše družine in naš kraj!  Zavedanje, da nekdo moli, tiho spremlja tvojo pot in jo izroča Bogu postane še kako pomembno pri vzgoji naših otrok. Ko postanemo starši, so otroci naša prva in največja skrb. In kako hvaležni smo lahko, če je še kdo otrokom »pripravljen odgovarjati za razlog upanja, ki ga nosi v sebi.«  V tihoti smo spomine zaokrožile in še bolj začutile povezanost s sestrami. Na koncu je Anže odpel litanije in g. Vinko nam je podelil blagoslov.

Kot se za 50. letnico spodobi, smo razrezali še torto in zapeli, tudi gospe mami s. Bernarde za visok jubilej. Kar ni bilo konca pogovorov, druženja in otroške igre.

 

V nedeljo, 11.6.2017, smo ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Martina obhajali zahvalno sveto mašo. Naše sodelovanje pri maši sta zaokrožili s. Majda in s. Bernarda z molitvijo, ki je natisnjena na spominski zgibanki, ki povzema geslo praznika hvaležnosti: »Iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo« (Jn 1,16). Po maši smo se družili ob dobrem pecivu in sladoledu na cerkvenem vrtu.

 

Naj zaključim z besedami apostola Pavla in »se po Jezusu Kristusu zahvaljujem Bogu za vas vse«, drage sestre HMP! Naj vas ohrani med nami, da bomo po vas v Božji bližini, da bo vaš dom bivališče angelov za naš kraj!

Marija Tišler Serianz

 


31.05.2017  Svetopisemske urice

"Pustite otroke, naj prihajajo k meni" (Mr 10,14).

 

Dva torka v mesecu so se predšolski otroci zbirali k svetopisemskim uricam, da so prisluhnili odlomku iz Svetega pisma.

V njihova odprta srca so padala semena Božje Besede, vzklila in rasla.

 

Nekajkrat med letom pa je sočasno potekalo tudi srečanje odrasle. Božja Beseda je namreč vedno, v sakem življenjskem obdobju in času živa in učinkovita, ko ji človek odpre svoje srce.


10.05.2017  Duhovne vaje za prvoobhajance

 

Približal se je mesec maj in z njim tudi praznik prvega svetega obhajila za mnoge otroke. Prvoobhajanci iz župnije Škofja Loka in Besnica so skupaj z animatorji prišli od 6. do 8. maja v Marijin dom na duhovne vaje, da bi poglobili svoj odnos z Jezusom. Ob svetopisemskih odlomkih, pogovorih, igrah in molitvah smo odkrivali, kako nas ima Jezus rad in se daruje za nas. Slišali smo tudi zgled sv. Marije Mazzarello, ki je vsako delo, vsak vbodlaj z iglo, darovala Bogu in ob tem izžarevala veselje.13.04.2017  Na poti z Mojzesom

V petek, 7. aprila 2017, zvečer smo se birmanci iz Koprivnice, Strug in Tržiča skupaj z animatorji ter sestrami HMP podali po poti Izraelcev proti obljubljeni deželi. Odigrali smo zgodbo Izraelcev od Egiptovskega suženjstva pa do sklenitve zaveze z Bogom.

 


14.03.2017  Zapoved ljubezni

Prvi vikend v marcu smo se  birmanci in animatorji župnij Kranj - Center, Trata - Gorenja vas, Leše in Ljubljana Dravlje udeležili duhovnih vaj na Bledu. Zbralo se je več kot 50 birmancev in 7 animatorjev.22.02.2017  Filmsko delavnico obiskal škof Marjan Turnšek

Dogajanje popoldanskega oratorija na Bledu je bilo v februarju obogateno s posebnim obiskom. Na filmski delavnici se nam je pridružil upokojeni mariborski nadškof Marjan Turenšek. Povabili smo ga z namenom, da nam približa življenje in delo blaženega Antona Martina Slomška. Z nami je delil veselje in nam povedal veliko zanimivosti, ki jih je odkrival v vlogi postulatorja.
Najprej nam je pokazal Slomškovo oporoko, ob kateri smo občudovali lastnoročno pisavo. Zaupal nam je tudi nekaj čudovitih dogodkov iz življenja tega velikega Slovenca. Najbolj se nam je vtisnila pripoved, kako je Tonček romal z mamo na Sladko Goro. Po poti je mama vprašala Tončka, ali ve za namen romanja? Ker ni vedel, mu je razkrila, da romata s prošnjo, da bi dobri Bog omehčal očetovo srce in bi mu dovolil stopiti na pot duhovništva. Ker je mama dobro vedela, da si Tonček zelo želi postati duhovnik, ga je ob tem tudi dobronamerno opozorila: »Če misliš biti duhovnik, glej, da boš dober duhovnik. Drugače je bolje, da to misel opustiš.«
Škof Marjan nam je razložil tudi zgodovinske okoliščine, da smo si lažje predstavljali, zakaj si je škof Slomšek tako goreče prizadeval za pouk slovenščine in prestavitev sedeža škofije iz Šentandraža v Maribor.
Ne nazadnje pa nas je v domačem vzdušju spodbudil, da si njegovo življenje vzamemo za zgled iz vidika vere in kulture. In mi smo škofove besede vzeli zares. Ob poplavi mnogih tujih idelalov, ki se vrivajo v naš prostor in raztresajo našo mladost, je lik blaženega Slomška gotovo dobra izbira za nov čisto pravi film.
BL in s.BM

15.02.2017  Duhovne vaje za družine

Pretekli konec tedna se je na prvem letošnjem Salezijanskem vikendu za družine na Bledu zbralo 12 družin. Pod geslom »Kakor otroci« so starši in otroci razmišljali o molitvi ...


10.02.2017  Birmanci iz Škofje Loke in Lj - sveti Jakob

 

Od 20. do 22. januarja smo birmanci in animatorji iz obeh župnij vikend preživeli na duhovni obnovi pred sveto birmo. Imeli smo se zelo lepo in naš vikend je kar prehitro prišel h koncu. Naučili smo se marsikaj novega in obnovili nekaj znanja. Ustvarili smo nova prijateljstva in tudi dobro jedli.


06.02.2017  Birmanci iz Šenčurja

 

Zadnji vikend v januarju so birmanci iz Šenčurja preživeli na duhovnih vajah pri sestrah hčere Marije Pomočnice na Bledu.


25.01.2017  Pogovorni večer

V soboto, 14. januarja, je v Marijinem domu na Bledu potekal pogovorni večer na temo Bog v vsakdanjem življenju. Prisluhnili smo zakoncema Heleni in Alešu Rozman, ki sta na odprt, konkreten, a hkrati preprost način spregovorila o njunem živem odnosu do Boga. Svoje pričevanje sta nam približala preko lastne graditve odnosa z Njim in kako se je le-ta v njuni družini ob težki preizkušnji Helenine bolezni še bolj poglobil.

Vzpodbudila sta nas, da je Bog naš Oče, ki želi, da bi mu verjeli. Vsakega izmed nas je ustvaril kot unikat in nas postavil na mesto kjer mu, če le to želimo, v polnosti služimo z vsem kar smo, s svojo šibkostjo, veseljem in ljubeznijo.

Kasneje smo si udeleženci v pogovoru po skupinah delili razmišljanja, kaj konkretno lahko tudi sami storimo za trdnejši odnos z Gospodom in kako naj bolj odprto živimo Njegovo Besedo.

Zahvale, bolečine in prošnje smo v svojih srcih ponesli pred oltar in ob premišljevanju Božje besede pred Najsvetejšim izročili svojo vsakdanjost, ki nas obdaja in večer zaključili ob sproščenem klepetu s popotnico, da se drug drugega spomnimo v svojih molitvah.

Brigita Lukman

 


20.01.2017  Duhovne vaje za birmance

 

V mesecu januarju so se duhovnih vaj za birmance v Marijinem domu udeležili mladi iz župnije Šmartno pod Šmarno goro in iz Podkuma in Dobovca. Skupaj smo odkrivali, kako smo dragoceni v Božjih očeh. Našo pot svetosti Bog usmerja s pomočjo zapovedi, zapovedi Ljubezni.

 


05.01.2017  Frančiškova zakonska skupina

 

Tudi letošnji prehod v novo leto smo želeli, po naši dobri tradiciji preživeti na Marijinem domu na Bledu. Tokrat je bilo te že 8 leto. Radi se vračamo na ta kraj za praznovanje oz. za prehod iz starega v novo.  Eden izmed pomembnejših ciljev, ki nas vleče na Bled, smo mi in naši odnosi. Celo leto so naši urniki natrpani, srečanja zakonske skupine prekratka in večkrat nam zmanjka čas drug za drugega. Pri sestrah na Bledu pa smo veliko bolj sproščeni in lažje lahko zares najdemo čas drug za drugega, da se poslušamo, pogovorimo, razumemo, potolažimo.

 

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon