Arhiv uvodnikov, 2014

11.09.2014  »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3)


"Z oznajevanjem blagrov nas Jezus vabi, naj hodimo za njim in z njim prehodimo pot ljubezni, ki edina vodi v večno življenje. Ta pot ni lahka, toda Gospod nam zagotavlja svojo milost in nas nikoli ne pusti samih. V življenju se soočamo z mnogimi izzivi: revščino, stiskami, ponižanji, bojem za pravico, preganjanjem, težavami dnevnega spreobračanja, prizadevanjem, da ostanemo zvesti klicu k svetosti, in številnimi drugimi izzivi. Toda, če odpremo vrata Jezusu, če mu pustimo, da postane del naše zgodbe, če z njim delimo svoje veselje in žalost, potem bomo izkusili mir in veselje, ki ju more dati le Bog, ki je neskončna ljubezen. Mladi ljudje, ki izberejo Kristusa, so močni: hranijo se z njegovo besedo in ni se jim treba nasičevati z drugimi stvarmi. Imejte pogum plavati proti toku. Imejte pogum biti resnično srečni! Recite »Ne« bežni, površni potrošniški kulturi, ki vas pojmuje kot nesposobne za sprejem odgovornosti in soočanje z velikimi izzivi življenja.

»Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3)

Božja izbira uboštva je: bil je bogat, pa je postal ubog, da bi mi obogateli po njegovem uboštvu (prim. 2 Kor 8,9). To je skrivnost, ki jo zremo v Betlehemu, ko gledamo Božjega Sina v jaslih, in potem na križu, kjer njegovo izpraznenje doseže svoj višek.

Lahko me torej vprašate: »Kako moremo dejansko napraviti uboštvo v duhu za način življenja, ki resnično vpliva na naše bivanje?« Odgovoril vam bom v treh točkah.

  • Prvič, bodite svobodni glede materialnih stvari.
  • Drugič, moramo vsi izkusiti spreobrnjenje v načinu gledanja na uboge.
  • Tretjič, ubogi niso samo ljudje, katerim lahko nekaj damo. Sami nam lahko veliko dajo in nas veliko naučijo.

Kot smo videli, »blagor ubogim v duhu« oblikuje naš odnos z Bogom, materialnimi dobrinami in ubogimi. Jezusov zgled in besede nam dajejo spoznanje, koliko se moramo spreobrniti, da bo logika biti več prevladala nad logiko imeti več.

 

Dragi mladi prijatelji, Magnificat, slavospev Marije, ki je uboga v duhu, je tudi pesem vsakega, ki živi blagre. Veselje evangelija prihaja iz ubogega srca, ki se more radovati in občudovati Božja dela tako kot srce naše Gospe, ki jo »blagrujejo« vsi rodovi (Lk 1,48). Naj nam Marija, Mati ubogih in Zvezda nove evangelizacije, pomaga, da bomo živeli evangelij, v življenju utelešali blagre in imeli vedno pogum za veselje." (iz sporočila papeža Frančiška za XXIX. svetovni dan mladih 2014)

 

 

Papež Frančišek


30.06.2014  Bog na počitnicah

 

Počitnice - beseda, ob kateri otrokom zažarijo oči, staršem pa se razjasni obraz. Mnogi pomislijo, da je to čas brezskrbnosti, brezdelja in ugodja. Zato marsikdo v tem času pozabi tudi na Boga - pozabi na molitev, na nedeljsko mašo, mesečno spoved in podobno. Poleg teh temeljnih obveznosti vsakega kristjana pa pozabimo predvsem na to, da Bog nima počitnic tako kot mi, temveč je vsak trenutek z nami, nas varuje in skrbi za nas. On ne išče izgovorov, da se med počitnicami ne dela. Čaka, da ga pokličemo, se mu zahvalimo, mu potožimo svoje skrbi, ga prosimo za nasvet ...

 

»Ne glede na to, koliko časa bom moral čakati, čakal bom. Zato ker te imam rad!«

Tvoj prijatelj Jezus

 

Zato je prav, da se tudi v času počitnic spomnimo Nanj z vsakodnevno molitvijo, ne opustimo branja Božje besede, nedeljske maše in srečanja z bližnjimi.

Barbara Golavšek


19.01.2014  Salezijanska svetost

 

"Eno samo željo imam, to, da bi vas videl srečne tukaj na zemlji in v večnosti"

(don Bosko)


Za don Boska, in mnoge može in žene vse do danes, je bila svetost edini cilj.

Si tudi ti želiš postati svet/a?

 

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon