150 let redovne Družbe FMA

Sestre hčere Marije Pomočnice letos obhajamo 150-letnico ustanovitve naše redovne Družbe. V Sloveniji in na Hrvaškem delujemo v osmih skupnostih, med njimi je tudi blejska skupnost. 5. avgusta 1872 je v Morneseju (Italija) prva skupina deklet v navzočnosti duhovnika Janeza Boska izpovedala prve redovne zaobljube in s tem dala začetek naši redovni Družbi. V zapisniku ob ustanovitvi Družbe je zapisano: “Obstaja kopica okoliščin, ki kažejo na posebno Gospodovo naklonjenost za to redovno družbo.” V redovnih pravilih Družbe (K, člen 1) pa beremo: »Po daru Svetega Duha in po neposrednem Marijinem posegu je sveti Janez Bosko ustanovil našo Družbo, kot odrešenjski odgovor na globoka pričakovanja deklet.«

Don Bosko je za začetek redovne družbe izbral preproste žene, zaljubljene v Jezusa, željne graditi občestvo, se razdajati za mlade in slediti zgledu Marije. Kjer je Marija, je prihodnost. In don Bosko je računal na prihodnost. Zato je dal tudi naši redovni Družbi ime Hčere Marije Pomočnice in je želel, da bi bile živ spomenik njegove hvaležnosti Mariji, ki jo kličemo pod nazivom Pomoč kristjanov.

Sestre, ki sledimo zgledu ustanovitelja sv. Janeza Boska in soustanoviteljice sv. Marije Dominike Mazzarello se povsem posvečamo evangelizacijskemu in vzgojnemu poslanstvu med mladimi. Pri tem pa se zavedamo, kot pravi don Bosko, da je »vzgoja stvar srca, čigar gospodar je samo Bog. Mi ne bi mogli v ničemer uspeti, če nas Bog sam ne bi poučil v tej umetnosti in nam ne bi dal ključev v roke«. (E IV 1959, 209) Tudi me verjamemo, da se Marija sprehaja po našem domu. Marija je gostiteljica, me pa ji kot njene hčere pomagamo voditi otroke, mlade in vse ljudi k Jezusu. V Biografskih spominih sv. Janeza Boska beremo, da smo vključene, vpletene v don Boskove velike “sanje”: »Poskrbeti moram, da Jezusova kri ne bo zaman prelita ne za fante in ne za dekleta.« (MB VII 218).

In kako smo v Marijinem domu na Bledu poskrbele za to v tem zadnjem obdobju? Poletno dogajanje so zaznamovali trije duhovno-počitniški tedni za osnovnošolske otroke, duhovno-počitniški teden za družine in vikend za družine. Geslo, ki nas je spremljalo skozi vse tedne je bilo:  »Veselje je izraz srca, ki zelo ljubi Boga.« Na vsakem programu so animatorji preko gledališke igre predstavili življenje sv. Marije Dominike Mazzarello; pri katehezah smo poglabljali pomembne življenjske vrednote: družina, molitev, evharistija, delavnost, darovanje, veselje in skupnost; imeli smo spoved; vsak dan smo skupaj molili, obhajali sveto mašo in se izročili Mariji; v vmesnem času pa smo se igrali, šivali, ustvarjali, pobegnili iz sobe pobega, se razvedrili ob morneških igrah in plavali v blejskem jezeru.

Začetek novega šolskega leta vse do danes pa je bil zaznamovan z birmanskimi vikendi, duhovnimi vajami za mlade, pevskimi vikendi in drugimi duhovnimi programi za mlade in odrasle. Med drugim pa še vedno kot seme sejemo tudi iniciativo »V skrbi za najbolj uboge«. Z odvzemom domačih izdelkov iz kuhinje Marijinega doma (več različnih vrst piškotov in marmelad, rezancev, voščilnic …) lahko tudi vi pomagate eni od najbolj ubogih družin, ki je ostala brez očeta in živi v Angoli ali pa s svojim darom pomagate pri nujni obnovi Marijinega doma. Informacije glede odvzema izdelkov 070/610-249.