Bl. Aleksandrina Marija da Costa in posvetitev sveta Marijinemu brezmadežnemu srcu

Znano je, da bo papež Frančišek, v občestvu z vsemi škofi sveta in njihovimi duhovniki 25. marca, na praznik Gospodovega oznanjenja, Rusijo in Ukrajino posvetil in zaupal Marijinemu brezmadežnemu srcu. Dogodek bo potekal v Fatimi, vodil pa ga bo posebni papežev odposlanec kardinal Konrad Krajewski, papeški miloščinar.

V tem zaskrbljujočem in tragičnem trenutku zaradi grožnje miru v svetu se spomnimo na prispevek blažene Aleksandrine Marije da Costa (1904-1955), salezijanke sotrudnice, ki je Boga prosila za dar miru med drugo svetovno vojno.

Blažena Aleksandrina je bila glavna pobudnica prošnje za posvetitev sveta Marijinemu brezmadežnemu srcu. Prošnjo je leta 1937 in v naslednjih letih naslavljala na papeža Pija XI. V združenju s križanim Jezusom se je Aleksandrina duševno žrtvovala, dokler Jezusova prošnja ni bila uslišana. Od oktobra 1938 do marca 1942 je Aleksandrina vsak petek od 12. do 15. ure vidno podoživljala Jezusovo trpljenje v vsem svojem bitju in telesu, ki je v treh urah v njeni sobi doživljalo vse faze Jezusovega trpljenja. Jezus je Aleksandrini razodel, da bo njegovo trpljenje podoživljala, dokler papež ne posveti sveta Marijinemu brezmadežnemu srcu. Papež Pij XII. je 31. oktobra 1942 posvetil svet Marijinemu brezmadežnemu srcu.

Aleksandrina je še naprej sodelovala pri Jezusovem trpljenju, vendar notranje. Zanjo se je začelo novo mučeništvo za odrešenje duš in za mir v svetu: popolni post. Trinajst let in sedem mesecev je živela samo od svete evharistije. Ko je izbruhnila druga svetovna vojna, je Aleksandrina s postom ponudila svoje trpljenje za mir in od Gospoda dobila obljubo, da Portugalska ne bo vstopila v vojno.

»Jezus nas je učil, da na hudičevo nesmiselnost nasilja odgovorimo z Božjim orožjem, molitvijo in postom. Naj Kraljica miru obvaruje svet pred norostjo vojne.« Papež Frančišek

V enem od sporočil ji je Jezus dejal: »Ti si druga Noetova barka. Vate zapiram grešnike, vate zapiram vse za življenje novega sveta. Tvoja bolečina, tvoja žrtev je bolečina in žrtev življenja bolj za duše kot za telesa. Pogum, hči! Ne boj se ničesar … Moja hči, z mano je moja blagoslovljena Mati. Poslušaj, kaj ti pravi. Gospa: ‘Hčerka moja, tukaj sem s svojim Božjim sinom, da ti izročim človeštvo in ga zaprem v tvoje srce. Ključi ostanejo v rokah Jezusa in tvoje drage matere. Izročam ti svoj plašč in kraljevsko krono. Ti si kraljica grešnikov na svetu, ki sta jo izbrala Jezus in Marija. Danes, na dan mojega brezmadežnega spočetja, ti izročam kraljevo premoženje. Od danes je tvoje, vodi ga, varuj ga. Varuj ga na zemlji, kakor ga boš varovala pozneje in ga vodila iz nebes. Ta praznik sem izbrala sebi v čast, da bi lahko dan posvetitve človeštva praznovali v združenju z menoj.’«

Aleksandrino poslanstvo se nadaljuje iz nebes: učinki posvetitve sveta Marijinemu brezmadežnemu srcu, Aleksandrino trpljenje in post se danes nadaljujejo iz nebes. Uresničeni v občestvu s Kristusom so pridobili neskončno vrednost. Naša molitev in post naj bosta prošnja za mir v Ukrajini. Ob tem ne pozabimo, da se svetovni mir vedno prične z našim osebnim spreobrnjenjem.

VIR: Povzeto po ANS in Don Bosko Slovenija