»Mar ni to post, kakršnega sem izbral: da odpneš krivične spone in razvežeš vezi jarma, da odpustiš na svobodo zatirane in zlomiš vsak jarem? (Iz 58,6)

 


In kakšen post si bomo izbrali mi letos?

V različnih krogih ljudi lahko posebej v postnem času prisluhnemo različnim razlagam o postu. Včasih morda še komu nasedemo in se prav hitro odločimo, kako se bomo sami postili. Šele ko prisluhnemo Jezusovim besedam, ki pravi: »Spreobrnite se in verujte evangeliju,« lahko zaslutimo, da v postnem času ne gre le za nekakšna tradicionalna  odrekanja. Posebej kristjani smo poklicani, da tem Jezusovim besedam prvi prisluhnemo »z obema ušesoma« in se po njih tudi ravnamo.

Osebno doživljam postni čas kot bogat čas milosti in Božjega blagoslova. To obdobje cerkvenega leta v meni vedno znova odkriva nove razsežnosti in nova spoznanja. Kot se v tem času čudežno začne prebujati narava, tako v sebi začutim posebno moč in veličino Njega, ki nas je ustvaril, ki je za nas trpel in tudi umrl na križu. V moči molitve, pokore, posta in dobrih del se čutim posebej močna za premagovanje različnih »vezi jarma«. Ko v  zadnjih mesecih spremljam naše medije, se sprašujem, ali smo Slovenci sploh kdaj slišali za sedem glavnih grehov, kot so: NAPUH, LAKOMNOST, NEČISTOST, NEVOŠČLJIVOST, POŽREŠNOST, JEZA, LENOBA. Če smo se jih pred mnogimi leti učili pri verouku vsi tisti, ki se imamo za kristjane, je prav, da jih ponovimo vsaj enkrat letno, npr. v postnem času. Še več, morda bi bilo dobro za nas, da se jih tudi bolj zavestno izogibamo. Tako je pred grehom mlade svaril tudi sv. Janez Bosko – oče, učitelj in prijatelj mladih.

Kaj meniš, dragi prijatelj, draga prijateljica, je res potrebno, da jih osvežimo?


Poslanica papeža Benedikta XVI.

Ljubica Košir