new site

„Bratje in sestre, dober večer. Veste, da je naloga konklava dati Rimu škofa. Zdi se, da so ga šli moji kolegi kardinali poiskat skoraj na konec sveta. In zdaj smo tukaj. Zahvaljujem se vam, da ste me sprejeli, da je škofijska skupnost Rima sprejela svojega škofa. Hvala. Najprej bi rad zmolil za našega papeža emeritusa, Benedikta XVI. Vsi skupaj molimo zanj, da bi ga Gospod blagoslovil in bi ga Marija varovala.”

Očenaš … Zdravamarija … Slava Očetu …

„In zdaj začenjamo to pot, škof in ljudstvo, pot cerkve v Rimu, ki je tista, ki predseduje v ljubezni vsem drugim cerkvam. To je pot bratstva in ljubezni, pot medsebojnega zaupanja. Vedno molimo drug za drugega. Molimo za ves svet, da bi v njem zavladalo veliko bratstvo. Želim, da bi bila ta pot Cerkve, ki jo danes začenjamo in na kateri mi bo pomagal moj kardinal vikar, plodna za evangelizacijo tega lepega mesta. Zdaj pa bi vam rad dal svoj blagoslov. Pred tem pa vas prosim za eno uslugo: preden bo škof blagoslovil ljudstvo, vas prosim, da vi prosite Gospoda, da me blagoslovi. To je molitev ljudstva, ki prosi blagoslova za svojega škofa. V tišini zmolimo to molitev ljudstva, to vašo molitev zame.”

Potem je podelil blagoslov mestu in svetu.

„Hvala vam za sprejem. Molite zame in kmalu se spet vidimo. Jutri bi rad odšel molit k Mariji, da bi varovala ves Rim. Lahko noč in dober počitek!”