Ob začetku novega pastoralnega leta 2022-23 …

Začenjamo novo pastoralno leto, ki nam tako kot vsako leto do sedaj govori samo o enem …, da je ljubezen temelj življenja. In to ne katerakoli ljubezen, ampak tista, ki ima svoje srce in temelj v Božji ljubezni, v Sveti Trojici.

Don Bosko je zapisal Mariji Dominik Mazzarello, ki je še kot dekle v Morneseju začela oratorij za dekleta: “Molite in si obenem prizadevajte narediti čim več dobrega, zlasti mladim. Na vse načine poskušajte preprečevati grehe, tudi najmanjše.”

Naj bo to naš glavni cilj življenja, delovanja in darovanja tudi v tem novem pastoralnem letu, ki ga začenjamo.

V knjigi Veselje evangelija z don Boskom, Salve 2020, beremo:

“Vsak človek hrepeni po pristni, brezpogojni ljubezni. Če ni takšna, je dvomljiva. Pravo ljubezen prepoznamo po tem, da se daruje, pozablja nase, služi drugemu in ga želi osrečiti, je potrpežljiva, spoštljiva, zvesta, zna čakati in odpuščati. Taka ljubezen postane oči za tiste, ki ne vidijo, noge za tiste, ki ne hodijo, roke za onemogle, beseda za tiste, ki ne govorijo, pamet za manj pametne in ljubeče srce za tiste, ki niso ljubljeni. Samo če bodo mladi tako ljubezen srečali na ulicah vsakdanjega življenja, bodo resnično spoznali Boga. Bog je ljubezen in se nam po njej razodeva, tudi v človeških dogodkih in dejanjih.

Ta ljubezen nam navdihuje ustrezne pristope k mladim. S svojo blagostjo, vedrino, ljubeznivostjo in velikodušno razpoložljivostjo jim dajemo vedeti, da jih sprejemamo z veseljem in da nam niso v breme. S ponižnostjo, zavzetostjo in zanimanjem pa jim pokažemo, da si njihove težave, njihovo prizadevanje in njihovo prihodnost jemljemo k srcu, kot da bi bili naši.

Neprecenljiv izraz ljubezni je tudi spoštovanje. Mlad človek, ki se počuti spoštovanega, cenjenega in podprtega, ima boljšo samopodobo, je samozavestnejši in pogumnejši.

Devetletni Janezek je v sanjah videl obširno dvorišče z množico fantov, ki so preklinjal in se pretepali. Tedaj se je pojavil skrivnostni “častitljivi mož”, ga poklical po imenu in mu naročil, naj si te fante pridobi s krotkostjo in z ljubeznijo. Ko se je Janezek začel braniti, da se počuti preveč ubogega in neukega za to poslanstvo, mu je mož pojasnil, da si teh fantov ne bo pridobil s pretepanjem, ampak s krotkostjo in z ljubeznijo, in da naj jim takoj začne govoriti o grdobiji greha in dragocenosti kreposti. Takrat je dojel, v čem je bistvo evangelizacije.

Gre za preprosto, a močno evangeljsko sporočilo, ki je vedno aktualno. Zelo podobno naročilo je don Bosko pozneje dal Mariji Dominiki Mazzarello, ki je še kot dekle v Morneseju začela oratorij za dekleta. Napisal ga je na listek, ki ji ga je izročil don Pestarino: “Molite in si obenem prizadevajte narediti čim več dobrega, zlasti mladim. Na vse načine poskušajte preprečevati grehe, tudi najmanjše.”

To je SRCE in TEMELJ NAŠEGA VZGOJNEGA IN EVAGELIZACIJSKEGA POSLANSTVA. Naša najpomembnejša naloga je pomagati mladim, da bodo srečali Jezusa.” (stran 165-166)