»Pojdite in si odpočijte«

To so Jezusove besede učencem, ki so se vrnili z misijonskega potovanja, na katero jih je poslal. Učenci so polni vtisov, pripovedujejo, kje vse so bili, kaj se jim je zgodilo, kako so oznanjali Božjo besedo, … Jezus jih posluša, nato pa naredi – zdi se mi – nekaj nepričakovanega. Namesto da bi analiziral njihov način delovanja, pokazal na napake, dal nove napotke in jih znova poslal na pot, jih pošlje na počitnice!

Tukaj lahko najdemo pomembno sporočilo za nas same. »Pojdite in si odpočijte« je Jezusova zapoved tudi za nas, ki smo danes njegovi učenci. Naša življenja so polna vsakovrstnega dogajanja. Življenjski ritem je vedno hitrejši. Zmanjkuje nam časa za pomembne stvari. Zato je še toliko bolj pomembno, da vzdržujemo ravnovesje med vsemi sestavnimi deli življenja: delom, dolžnostmi, sprostitvijo, odnosi z bližnjimi, s seboj in z Bogom. Vse je pomembno, vse naj ima svoj prostor in svoj čas.

Kvalitetno preživeti čas počitnic pa ni nekaj samo po sebi umevnega, tudi tega se je treba lotiti s prave strani: izbrati pravo mero telesne aktivnosti in blagodejnega počitka, družabnosti in zasebnosti, darovanja bližnjemu in duhovnemu okrepčilu v družbi z Gospodom. Vsakemu od nas želim, da bi bili letošnji poletni meseci polni sonca, ki bo ogrelo naše srce, obnovilo moči in pustilo v nas veliko zadovoljstva in hvaležnosti za vse, kar bomo prejeli.

s. Irena J.