s. Majda odgovarja na vprašanja

s. Majda Pangeršič, salezijanka, ki živi v Ljubljani, na Gornjem trgu, je sprejela izziv, da bo odgovarjala na radovedna vprašanja vas bralcev Mladega vala. Spoznajte jo …

Kaj ste zanimivega v življenju doživeli?

Odnosi med ljudmi, trinajst let v mednarodnih skupnostih v okolici Rima. In s tem povezano življenje z dekleti iz Češke, Ukrajine, Gruzije, Madžarske, Litve, Kitajske ter globoka prijateljstva s sestrami iz Španije, Timorja, Brazilije, Japonske … Študij mladinske pastorale v Rimu. Zanimivi in lepi so odnosi, ki jih zdaj doživljam v Dravski dolini in sem zanje Bogu hvaležna.

Zanimivo je kuhanje kitajske hrane, peka pice, dnevne »izdaje« sončnega zahoda ob Sredozemskem morju, bogoslužje v armenskem in ukrajinskem obredu, odkrivanje starorimskih sprehajališč in stezic po Pohorju …

In: vedno nova odkritja Gospoda in vsega lepega, kar počne v srcih oseb: tudi tebe, ki to bereš.

Zakaj ste sestra in zakaj salezijanka? Kako je biti sestra?

Zaradi simpatičnih in skrivnostnih posegov Gospoda v moje življenje. Tudi to, da sem salezijanka, je predvsem Gospodovo delo. Ko me je pot popeljala k hčeram Marije Pomočnice na Bled, sem začutila, da je to moj dom. Biti sestra je zame postalo pot, ki je imela raznobarvne odtenke. A prav zato se mi zdi, da jo zdaj doživljam z večjim veseljem. To je moj poklic, moja svoboda, moja izbira. Moja lepota in moja rast. Vesela sem tega.

Kaj vse počnete? Konjički, drobna veselja?

Težko vprašanje. Vedno znova me razveseli to, kar doživljam ob ljudeh. Veselim se marsičesa, kar ljudje živijo in počnejo po svetu. Rada grem v kuhinjo ali na vrt, čeprav to najmanj počnem. Rada grem k verouku, k svetopisemskim srečanjem, rada sem za računalnikom, v gorah. Rada sem pred Gospodom, rada berem in razmišljam. Z veseljem pripravljam dejavnosti za mlade in otroke, se srečujem s starši in z družinami.

Zakaj imate radi mlade?

Hja … J. Zakaj jih pa ne bi imela? Sicer pa sveti Pavel pravi, da Sveti Duh vliva ljubezen v naša srca, tudi ljubezen do mladih.

Kako vidite nas mlade?

Z očmi, pa še z očali zraven. Z očmi, v katerih čutim ta božji vir ljubezni, pa z očali, v katerih je želja po dvojni sreči. Janez Bosko je namreč želel mladim: da bi bili srečni sedaj in v večnosti. Torej, sedaj in v večnosti! Krasna želja.

Kaj vas najbolj nasmeji?

Nadvse resni odgovori kakšnega malčka.

Kakšnih vprašanj se veselite? Kaj vse vas lahko vprašamo?

Manj resnih, resnih in tudi zelo resnih. Vseh bom vesela. Naučila sem se poslušati vprašanja najmlajših, ko me obvezno sprašujejo o tem, kakšne lase imam pod ruto, pa raznovrstna vprašanja, ki so povezana z življenjem: in teh se najbolj veselim! O tem, kar vi srečujete na vsakdanji življenjski poti v vaši družini, v odnosu do staršev, do samih sebe, v šoli, v cerkvi, ko odprete Sveto pismo, ko se zaljubite, ko berete revije.

Zakaj ste sprejeli ta izziv, da odgovarjate za mlade na Mladem valu?

Ker me zanima, kako mladi živite. Prepričana sem, da se bom iz sodelovanja in iz zanimivih vprašanj sama največ naučila.

S. Majda se že veseli vaših vprašanj, zato čim prej pošljite tisto, ki vas muči, na mladi.val@druzina.si ali po pošti na Mladi val, Družina, Krekov trg 1, Ljubljana.