Ste se kdaj vprašali, kdo so svetniki?

Čudeži, znamenja, videnja – vse to so mogoče stvari, ampak ne nujne posledice svetosti. Kaj je pravzaprav tisto, kar ‘naredi’ nekoga, da je svet? Odgovor je zelo preprost – Božja odrešenjska in oživljajoča ljubezen v osebi, ki jo osvobaja.
13. maja, se vsako leto na poseben način spominjamo osebe, ki je s svojim življenjem pokazala, kako se živi svetost. Sveta Marija Dominika Mazzarello, soustanoviteljica Družbe hčera Marije Pomočnice. Živela je ‘na polno’ bi rekli danes, sposobna je bila soočiti se z izzivi vsakdanjika. Nadvse pa je ljubila Boga in mu želela odpreti svoje življenje.

Mislila je, da bo sama načrtovala, kako se bo to zgodilo. Ampak Božji načrti niso naši načrti. Dominika je najgloblje začutila Božjo ljubezen v najbolj vsakodnevnih konkretnih okoliščinah življenja, še več, celo v bolezni, pomanjkanju fizične moči, zavrnitvi od najbližjih, sprejemanju drugega, pomoči drugemu …

 

Če je svet tisti, ki izkuša, kako ga Bog ljubi in želi to prenesti drugim, potem lahko verjamemo, da je Božji načrt ta, da vsi postanemo sveti. Vse je samo v odpiranju in sprejemanju te Ljubezni ter darovanju samega sebe v moči te ljubezni. To končno izpolnjuje srce večnemu veselju in upanju, ki sta se v vsakem trenutku lahko prebrala z obličja Marije Dominike.

Gospod se resnično razodeva v vsakdanjiku. Na meni, tebi, vsakemu izmed nas pa je, ali ga bomo sprejeli in se odprli njegovi osvobajajoči ljubezni? Na koncu vam zapuščamo misel naše junakinje : »Naša svetost obstoji v tem, da opravljamo vse naše dolžnosti ob svojem času, na svojem mestu in samo iz ljubezni do Boga.«

Jelena in Andreja