SVETOPISEMSKE URICE

Svetopisemske urice so namenjene otrokom od 3. do 6. leta starosti. Skupaj spoznavamo čudovite pripovedi iz Svetega pisma, ki nam govorijo o Božji dobroti in ljubezni. Na srečanjih se domiselno prepleta pripoved, molitev, igra, ples in pesem, večkrat pa tudi likovno in dramsko izražanje. Prek raznovrstnih dinamik otrokom na njim primeren način približamo vsebino in jih vodimo v odkrivanje skrivnosti vere.

Srečanja trajajo uro in pol, enkrat do dvakrat mesečno. Ponekod vzporedno poteka tudi program za starše.Kako je nastal program?

Začetki segajo na vzhod države, v Mursko Soboto. Leta 2001 so tam odprli župnijski katoliški vrtec, ki pa ni mogel sprejeti vseh otrok. Starši otrok, ki niso dobili mesta v tem vrtcu, so se obrnili na sestre HMP, ki vodijo vrtec. Prosili so za možnost, da bib ili tudi njihovi otroci deležni dodatne verske vzgoje. Staršem je včasih težko pojasniti določeno versko resnico, sestre pa lahko s svojimi izkušnjami tukaj stopimo naproti. Tako je začel nastajati program Svetopisemske urice.

Vsaka ura posebej je skrbno zamišljena, da otrok čim bolj doživeto vstopi v Božjo Besedo. Pomembno je, da v otroku prebudimo čudenje nad tem, kar je storil Gospod, ter odpiramo prostor, kjer se lahko otrok in Gospod spontano pogovarjata. Opisi uric so bili leta 2011 zbrani in izdani v priročniku Svetopisemske urice, avtorica je sestra Jožica Merljak, ki je s svojim znanjem in talentom pomembno prispevala pri samem razvoju uric.

Za program so kmalu izvedeli starši iz drugih župnij in po vse večjem povpraševanju so smo se sestre odločile za tečaje usposabljanja za voditelje Svetopisemskih uric. Danes je v Sloveniji približno 100 usposobljenih voditeljev, ki na mnogih krajih naše malčke uvajajo v čudovite zgodbe Svetega pisma.Več informacij, možnosti gradiv in zbiranje prijav za seminar Svetopisemskih uric na naslovu: jozi.merlak@gmail.com