Ustanovitelja

Sveti Janez Bosko

 

ustanovitelj

 

Sveti Janez Bosko se je rodil 16. avgusta 1815 v Castelnuovo d’Asti blizu Torina v Italiji. Pri dveh letih mu je umrl oče. Mati ga je skupaj z bratom Jožetom in polbratom Antonom vzgajala v praktičnem življenju vere. Pri devetih letih je imel sanje, v katerih mu je bilo nakazano, da bo njegovo življenjsko poslanstvo med mladimi. Kot fant je z igrami privabljal mlade, da jim je lahko posredoval tudi evangeljsko sporočilo in z njimi molil.

Leta 1841 je postal duhovnik in si za vodilo življenja izbral: »Daj mi duše, drugo vzemi.« Posvetil se je apostolatu med mladimi, zlasti med fanti, ki so prihajali v Torino »s trebuhom za kruhom« in jih je boj za preživetje silil tudi v krajo in jih posledično privedel v zapor. Zaradi težkih razmer jih je veliko tudi prezgodaj umrlo. Don Boska je njihov položaj globoko pretresel. Povsem jim je posvetil svoje življenje. V oratoriju, kakor je imenoval svojo ustanovo, je zbiral na stotine fantov. Postal jim je duhovni oče. Svoj vzgojni sistem je utemeljil na veri, razumu in ljubeznivosti. Z namenom, da bi se njegovo delo za fante nadaljevalo, je ustanovil redovno družbo, ki jo je poimenoval po sv. Frančišku Saleškem – salezijance.

Da bi bile tudi deklice in dekleta deležne vzgoje in evangelizacije, je ustanovil redovno družbo hčera Marije Pomočnice.

Umrl je v Torinu 31. januarja 1888.

Za svetnika je bil proglašen leta 1934.

Ob stoletnici njegove smrti l. 1988 ga je papež Janez Pavel II. proglasil za očeta in učitelja mladih.

 

Nekaj več gradiva o don Bosku najdete tukaj.