Vzgoja mladih za pravičnost in mir

 

Vstop v novo leto je za ves človeški rod praznik, saj prinaša novo upanje v boljši in srečnejši jutri. Vsako leto 1. januarja – ob svetovnem dnevu miru, papež nagovori svet v svoji poslanici. Letošnjo je Benedikt XVI. namenil predvsem mladim, njihovim staršem in vzgojiteljem.

 

V njej mlade spodbuja naj v trudu za boljšo in svetlejšo prihodnost ne izgubijo poguma in vere, saj so nosilci novega upanja v zaznamovanem svetu. Nas odrasle pa poziva k odgovornosti, spoštovanju in upoštevanju dostojanstva vsakega človeka, še posebej pri delu z mladimi. Papež nas opominja, da je vzgojitelj pričevalec, tisti, ki prvi hodi po poti, ki jo predlaga drugim. Slednje si želim, da bi mi odrasli sprejeli v svoja srca in vnesli v naš vsakdan. Zavedanje, da smo za mlade pričevalci in vzgled.

Kakšno je torej moje pričevanje, kaj s svojim vzgledom sporočam mladi, nadobudni, iščoči duši? V prečudovitem svetu, ki pa je hkrati tudi svet potrošništva, tajkunov, revežev, nasilja, presitih in sestradanih ust, moramo biti mladim vzgled nepokvarjenosti, vztrajnosti, svežine in veselja. Biti moramo zatočišče, kjer se bodo počutili ljubljene – takšni kot so. Kajti, kdor je sprejet in ljubljen, bo širil ljubezen, dobro, pravičnost in mir.

 

Blagoslovljeno 2012 in imejmo radi mlade! (link na poslanico)

Mojca Zega