Arhiv novic, januar 2012

24.12.2012  Pot do mojega Betlehema

Od 14. do 16. decembra 2012, smo se mladi, vsak na določeni točki poti do svojega Betlehema, srečali na duhovnih vajah v Marijinem domu na Bledu.

Ob duhovnem vodstvu s. Marije Imperl, s. Barbare Poredoš in g. Petra Pučnika smo poglabljali zavest, da se na Boga lahko obrnemo z našimi najglobljimi prošnjami, in on nam odgovarja: »Če me boste kaj prosili v mojem imenu, bom jaz to storil« (Jn 14, 14). Zaupanje v Božji načrt, ki je včasih drugačen od naših pričakovanj, smo poglabljali ob zgodbah štirih svetnikov, ki so k Bogu prispeli po krajšem ali daljšem potovanju, kroženju po krožišču, v središču katerega je On. Sv. Avguštin, njegova mati sv. Monika, sv. Janez Krstnik in Božja mati Marija so zmogli reči »da« poslanstvu, ki ga je imel pripravljenega za njih, zato so bili tudi za nas navdih v naših iskanjih.

Ob trenutkih tišine in osebne zbranosti smo našli čas tudi za sprehod ob jezeru v dežju, ki nas je osvežil tudi od zunaj, »veksltanc« ob vižah Petrove harmonike ter pravo blejsko kremšnito. Po teh sicer kratkih dneh duhovnega odmika smo začutili: »Betlehem je blizu!«

Tekst: Petra


10.12.2012  Adventna prireditev za družine

V soboto, 8. decembra 2012, na slovesni praznik Brezmadežne, se je pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu, kljub slabim zimskim razmeram na cesti, zbralo lepo število staršev in otrok na adventnem srečanju za družine.


08.12.2012  Pričakujem TE

Od 30. 11. do 2. 12. 2012 so pri sestrah HMP v Marijinem domu na Bledu potekale duhovne vaje za blejske veroučence 4., 5. in 6. razreda z naslovom Pričakujem te.

06.12.2012  Pričevanje g. Aleša Primca

Kako biti in ostati kristjan danes sredi družbe v kateri živimo? Kako lahko krepimo našo vero in naše družinsko življenje? Kaj narediti v času preizkušnje?


05.12.2012  Ostani v moji ljubezni …

... birmanec z Vrhnike, Save oz. Polšnika! Iz teh župnij so se v vikendu od 23.-25. 11. 2012 mladi skupaj s svojimi animatorji zbrali v Marijinem domu na Bledu, da bi opravili duhovne vaje v pripravi na prejem zakramenta svete birme.


24.11.2012  Življenje darovano za mir in edinost


Danes, 24. novembra 2012 je bil v Macasu velik dan za ves Ekvador, za vso salezijansko družino, kakor tudi za vesoljno Cerkev. Za blaženo je bila proglašena salezijanska misijonarka s. Marija Troncatti Rodondi.


23.11.2012  Veselimo se nove blažene


V soboto, 24. novembra 2012 bo med blažene prišteta misijonarka, sestra Marija Troncatti Rodondi, hčerka Marije Pomočnice, ki je delovala v Ekvadorju. Zavetnica nove evangelizacije in misijonov je bila med indijanskimi plemeni kot redovnica, zdravnica, vzgojiteljica, postala je prava Mati tamkajšnjemu ljudstvu v globini amazonskega pragozda.


21.11.2012  Vi ste lepa podoba Cerkve!

V soboto in nedeljo, 16. in 17. novembra 2012 je pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu potekala duhovna obnova za sodelavce Karitas radovljiške dekanije, pridružili pa so se jim tudi sodelavci iz drugih župnij.


20.11.2012  www.srecanje.juniork.slc

V soboto in nedeljo, 17. in 18. novembra 2012 smo se juniorke HMP znova zbrale v inšpektorialni hiši na Rakovniku na skupnem formativnem srečanju.


14.11.2012  Zbor SMG: Ta veseli evangelij :) ali biti z mladimi

 

V petek 9.  in soboto 10. novembra 2012 je na Bledu potekal Zbor Salezijanskega mladinskega gibanja. Na zbor so povabljeni vsi, ki v svojem delu z mladimi sledijo duhu sv. Janeza Boska in sv. Marije Dominike Mazzarello.12.11.2012  Zaključil se je 4. svetovni kongres salezijancev sotrudnikov

Ob koncu 4. svetovnega kongresa salezijancev sotrudnikov, ki je od 8. do 11. novembra 2012 potekal v Rimu, pod naslovom "Načrt apostolskega življenja: pot zvestobe don Boskovi karizmi«, nam je vrhovni predstojnik salezijanske družbe in Združenja salezijancev sotrudnikov don Pascual Chávez dejal: »Pojdite in vsej salezijanski družini v vaši inšpektoriji oznanite to, kar smo živeli, sprejeli in potrdili v teh dneh«.


08.11.2012  Svetovni kongres salezijancev sotrudnikov

V cetrtek, 8. novembra 2012 se je v Rimu začel 4. svetovni kongres salezijancev sotrudnikov, z naslovom "Načrt apostolskega življenja: pot zvestobe don Boskovi karizmi" Iz vseh kontinentov sveta se nas je zbralo okrog 300 predstavnikov posameznih inspektorij salezijancev sotrudnikov, delegatov SDB in delegatk HMP.


30.10.2012  Bodi vedno vesel – vedno dobre volje!

 

Od 26. do 28. oktobra 2012 so se pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu zbrali na duhovnih vajah mladi iz župnije Koper - sv. Marko.


29.10.2012  10 let Svetopisemske urice

V spektru pastoralnih dejavnosti hčera Marije Pomočnice se je natanko pred 10. leti porajala še ena nova. Biblična skupina za najmlajše. Kaj hitro so jo prevzeli še drugi in obogatila je širši slovenski cerkveni prostor. S pomočjo priročnika in seminarjev za voditelje to obliko uvajanja otrok v prijateljstvo z Bogom preko Božje Besede izvajajo ne le sestre salezijanke, ampak vse številnejše osebe v raznih krajih širom Slovenije. Svetopisemske urice so se porajale iz dobrega poznavanja in bogatih izkušenj na področju predšolske vzgoje sestre Jožice Merlak, hčerke Marije Pomočnice. Sama se začetkov takole spominja: »V ponedeljek, 29. 10. 2012, mineva natanko deset let, odkar se je v vrtcu Lavra v Murski Soboti PRVIČ zbrala skupinica otrok za svetopisemske urice. Žarečih oči in polni pričakovanj so malce plašno vstopali v sobo. Čez nekaj trenutkov so se mala srčeca odprla skrivnosti Božje Besede. Biblična skupina za malčke od 3. leta do vstopa v šolo je zaživela. Začelo se je in se ni več končalo. Otroci so bili navdušeni, starši zadovoljni, drugi pa vedno bolj radovedni, kaj počnemo. Marsikdo me je začel posnemati, ker je zaslutil dragocenost in veličino preprostih srečanj ob Svetem pismu. V paleti slovenske pastorale je takrat zasijala nova barva. Sveža, živahna in nežna obenem.«

Čestitamo in kličemo obilo Božjega blagoslova!
HMP


28.10.2012  Srečanje vzgojne skupnosti v Marijinem domu na Bledu, oktober 2012

Sodelavci in prijatelji skupnosti sester hčera Marije pomočnice smo se v kar lepem številu odzvali povabilu  na srečanje vzgojne skupnosti v torek, 23. oktobra 2012 zvečer, z naslovom »Pridite in poglejte«, Od Izvirov k živemu občestvu.


21.10.2012  Duhovne vaje za birmance iz župnije Ljubljana – Šentvid

Med petkom, 19., in nedeljo, 21. oktobra 2012, je v Marijinem domu na Bledu opravila duhovne vaje skupina birmancev iz Šentvida.

12.10.2012  Kakšna je naša podoba Boga?

V soboto, 6. oktobra 2012, je v Marijinem domu na Bledu potekalo prvo predavanje za starše, zakonce in mlade. Jezuit in župnik župnije Ljubljana - sv. Jakob p. Jože Kokalj je ob začetku leta vere spregovoril na temo Kakšna je naša podoba Boga?.10.10.2012  Duhovne vaje za birmance iz župnije Ljubljana – Sv. križ

Skupina 20 birmancev iz Žal je v Marijin dom pri sestrah HMP na Bledu prispela v petek, 28. 9. 2012, da bi z duhovnimi vajami začela devetdnevnico, s katero se je pripravila na prejem zakramenta svete birme.

27.09.2012  Duhovne vaje za grosupeljske birmance

Mladi iz Grosupljega so se v pripravi na prejem zakrament v vikendu od 21.-23. 9. 2012 odpravili k sestram HMP v Marijin dom na Bled, kjer so imeli duhovne vaje z naslovom Ostanite v moji ljubezni.

20.09.2012  Duhovne vaje za birmance iz Cirkovc in Zaloga

Ostani v moji ljubezni!

Med 7. in 9. septembrom 2012 sta dve skupini mladih iz Cirkovc in Zaloga opravili duhovne vaje v Marijinem domu na Bledu in s tem začeli devetdnevnico v pripravi na prejem zakramenta svete birme.


01.09.2012  Poslanica za praznik animatorjev

Dragi mladi!
Z veseljem se vam oglašam ob prazniku animatorjev in vam posredujem svoje sporočilo. V omrežju srca se želim z vami povezati v tem veselem prazničnem dnevu. Zbrani ste v Ljubljani ob zaključku vašega animiranja poletnih oratorijev v številnih župnijah. S pomočjo gradiva, ki vas je na tej poti spremljalo, ste poglabljali lik sv. Marije Dominike Mazzarello.

23.07.2012  Obiski oratorijev v skupnosti HMP na Bledu

Osrednja junakinja letošnjih poletnih oratorijev, ki se odvijajo po vsej Sloveniji je sv. Marija Dominika Mazzarello, soustanoviteljica sester hčera Marije Pomočnice.


20.07.2012  Počitniško učenje tujih jezikov

Od 9. do 13. julija 2012 je v Marijinem domu na Bledu potekalo Počitniško učenje tujih jezikov: angleščine in nemščine. Poleg tujih jezikov, smo se učili tudi jezika ljubezni. Sv. Marija Dominika Mazzarello nas je spodbujala,da je vsaka ura čas, da ljubimo Boga.

10.07.2012  Oratorij na Bledu

Med 2. in 8. julijem 2012 je na Bledu potekal 22. oratorij pod geslom "Grem jaz!". Na njem je sodelovalo 84 otrok in 26 animatorjev. Spoznavali smo življenje sv. Marije Dominike Mazzarello ter preko zgodbe, ki so jo odlično odigrali animatorji, petja, katehez, delavnic in iger razmišljali in se srečevali z vrednotami vere, družine, veselega opravljanja dolžnosti, prostovoljstva, voditeljstva, preprostosti in poslanstva.

07.07.2012  23. oratorij v Gorjah pod naslovom

Začel se je z večtedenskimi pripravami in končal s pico, sladoledom ... 23. oratorij v Gorjah je potekal od 25. junija do 1. julija 2012. Ustvarjalo ga je 72 otrok, 23 animatorjev, dve sestri HMP (s. Danijela Kordeš in s. Anita Bostner) in g. župnik Nikolaj Štolcar. Posebnost letošnjega oratorija v Gorjah je bilo dekle, po imenu Cati, iz Chicaga, ki je bila z nami štiri dni. Tako smo se na oratoriju naučili tudi nekaj angleščine ali jo še bolj izpopolnili.
Animatorji smo za otroke, s pomočjo vseslovenskega oratorijskega priročnika Grem jaz, pripravili odličen program oratorijske zgodbe, molitev, katehez, iger, delavnic ... Začeli smo s ponedeljkom, ki je običajno, zaradi vpisovanja otrok in začetnega vživljanja, najbolj raztresen dan v oratorijskem tednu. Kljub temu smo dan izpeljali in otroci so bili na koncu zadovoljni. V oratorijski zgodbi smo se navduševali ob svetnici Mariji Dominiki Mazzarello in ob geslu oratorija: "Grem jaz!" Sv. Marija Dominika je zbirala dekleta, jih vzgajala, jim govorila o Bogu, skratka jih pripravljala za življenje. Med drugim jih je učila šivati in opravljati različna opravila. Skupaj s sv. Janezom Boskom je 5. avgusta 1872 ustanovila žensko redovno družbo hčera Marije Pomočnice, ki so bile poslane tudi v misijone v Južno Ameriko in drugam po svetu. Že 45 let jih imamo v naši bližini na Bledu in že 38 let učijo sestre verouk pri nas v Gorjah.
V torek je dan potekal običajno, po urniku, igrali smo se igre brez meja in se vsi izredno zabavali. Na koncu je sledila še lubenica in breskve.
V sredo je bilo zgodnje prebujanje in oratorijska odprava z dvema avtobusoma na sv. Primoža, nekdanje romarsko središče, nad Kamnikom. Z otroki smo se z veseljem in zagnano pognali v hrib in v zelo hitrem času, za tako veliko skupino, prispeli na cilj. Na vrhu je bil prečudovit razgled. Tam smo skupaj pomalicali in prisluhnili oratorijski zgodbi. Znamenito poslikavo cerkve s freskami nam je razložila Breda Senekovič. Imeli smo še sv. mašo in se za tem odpravili domov. Vsi izmučeni smo se usedli na avtobus in nekateri že na poti zadremali.
Četrtek je čas za... vodne igre in "krst novih animatorjev". Ta dan smo skoraj vsi nestrpno čakali, saj smo vedeli, da bo dan naravnost vroč in se bo vodna osvežitev res prilegla. Medtem, ko smo animatorji pripravljali "krst", je s. Danijela otrokom povedala, kako jo je Bog poklical, da je postala sestra. Devet novokrščenih animatorjev je preizkus odlično opravilo! Na koncu smo se vsi posladkali še s sladoledom. 
Petek je potekal normalno, brez večjih oratorijskih posebnosti.
Sobota je bila sončna in tako ravno primerna za piknik, ki smo ga, letos izjemoma, imeli kar na dvorišču pred župniščem in ne ob Radovni. Piknik smo začeli z veliko igro "poštar", pri kateri so se otroci kar precej ˝utrudili˝, in nadaljevali z molitvijo in oratorijsko zgodbo. Kasneje smo v skupinah pripravili zahvale za 38 let zavzetega dela g. župniku in s. Danijeli za 4 leta. Oba zaključujeta s svojim poslanstvom v Gorjah. Kot presenečenje so jima starši pripravili torto s "sliko" in napisom "Grem jaz". Kot Marija Dominika tudi ona dva, letos na poseben način, doživljata, kaj pomeni "Grem jaz" v konkretnosti vsakdanjega življenja. Hvaležni smo jima za vse, kar sta storila za nas. Vsi smo se razveselili dobrot iz žara, ki so jih pripravili starši in Aljaž. Dan smo v župnijski cerkvi zaključili s sv. mašo.
Zadnji dan, v nedeljo, smo se pri sveti maši ob osmih zjutraj Bogu zahvali, da je bil z nami. Hvaležnost smo izkazali tudi g. župniku, kuharici Francki, sestrama, staršem in otrokom. Prav tako so se starši zahvalili animatorjem, še posebej animatorjem iz Breznice, in nam častili pice na Homu. Hvala, starši, bile so zelo dobre. G. župnik in vsi mi smo hvaležni za podporo občini Gorje, ki je tudi letos sofinancirala projekt Oratorij. Po maši smo pogledali predstavitev tedenskega dogajanja na oratoriju s pomočjo fotografij, ki jih je izbral Martin Ambrožič, in se zraven nasmejali ob obujanju spominov. Po predstavitvi sta nas na dvorišču čakali lubenici in pecivo.
Oratorij 2012 se je iztekel res zelo hitro in grem stavit, da veliko otrok že komaj čaka, kakšno presenečenje jim bomo pripravili naslednje leto. Naslednji oratorij v Gorjah bo predvidoma od 1. do 7. julija 2013.
Oratorij naj odmeva v nas, zgled Marije Dominike naj nas vzpodbuja h "Grem jaz!", ko bo treba k nedeljski sveti maši, opravljati vsakdanja opravila, začeti novo šolsko in veroučno leto, sprejemati manjše ali večje odločitve v življenju... G. župniku in s. Danijeli pa želimo srečno pot in veliko blagoslova na vseh vajinih poteh.
Anja Peterman, animatorka oratorija Gorje

03.07.2012  Bled pod drobnogled v geografiji

Takoj, ko je nastopil čas počitnic, so Marijin dom na Bledu za več dni napolnili otroci in mladi, ki so radi prišli na Duhovno - počitniški teden, letos z naslovom »Bled pod drobnogled v geografiji«. In kaj vse se je dogajalo?

30.06.2012  Oratorij GREM JAZ in sv. Marija Dominika Mazzarello

Letošnji poletni oratoriji, ki potekajo skoraj v vseh slovenskih župnijah, spoznavajo soustanoviteljico naše redovne Družbe sv. Marijo Dominiko Mazzarello. Glavna junakinja letošnjega oratorija tako nagovarja otroke, mlade animatorje, družine, duhovnike, ... Spoznavajo, kako je v vsakem trenutku iskala odgovor ljubezni do Boga in do bližnjega. Zato jo njen spontan in vesel: »grem jaz« ni postavljal za zgled le njenim sodobnikom, temveč predstavlja izziv mladim in malo manj mladim še danes. Od tod tudi naslov letošnjega oratorija: »Grem jaz«. Njen zgled jih navdušuje za Gospoda in za aktivno prevzemanje pobud in odgovornosti v življenju.
Iz življenja sv. Marije Dominike letošnji oratorij črpa šest vsebinskih poudarkov: družini, povezanost dolžnosti in veselja, o prostovoljstvo, o voditeljstvo, o preprostost in o poslanstvo.
Mnoge župnije nas vabijo, da z njimi preživimo vsaj kakšno urico ali dan, da jim odkrijemo še kakšno drobtinico iz življenja naše svetnice in jim damo spoznati, kako salezijansko karizmo danes živi naša redovna Družba.

30.05.2012  Don Bosko je svetnik, to čutim!

V soboto, 26. maja 2012, je bilo pri sestrah HMP na Bledu zelo živahno. Že dopoldne je bilo dvorišče polno sester, ki so z veseljem sprejele otroke, prijatelje in sodelavce, da bi se skupaj zahvalili Gospodu drug za drugega in za bogato leto, ki smo ga skupaj oblikovali in živeli.

22.05.2012  Koliko je ura?

Od 18. do 20. maja 2012 smo v tem šolskem letu v Marijinem domu na Bledu sprejeli zadnjo skupino mladih, ki so pred birmo prišli na duhovne vaje. Mladi iz Rovt nad Logatcem in Šentvida pri Grobelnem so se med seboj lepo povezali, gradili občestvo in v tej edinosti stopali pred Gospoda.

20.05.2012  Z veseljem se pripravljamo …

V mesecu maju več razmišljamo o Mariji, 13. maja obhaja svoj god sv. Marija Dominika Mazzarello (soustanoviteljica HMP), šolsko leto se počasi zaključuje, več je izletov in letovanj, naša misel pa se usmerja tudi že v čas počitnic ...


15.05.2012  Zaključek Svetopisemskih uric v Bodeščah

V četrtek, 10. maja 2012 smo imeli v Bodeščah (Ribno) zaključno srečanje Svetopisemskih uric za otroke od 3. do 6. let, ki so se skozi leto dvakrat mesečno srečevali pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu.Preko odkrivanja čudovitih zgodb Svetega pisma so okušali Božjo ljubezen. Tudi na zadnjem srečanju je bilo tako.

02.05.2012  Kako naj ostanem v Božji ljubezni?

V mesecu aprilu smo v Marijinem domu na Bledu sprejele še dve skupine mladih v pripravi na prejem zakramenta svete birme, in sicer iz župnije Jesenice in Gomilsko.

20.04.2012  Dan odprtih vrat na Bledu

V soboto, 14. aprila 2012 med 14. in 17. uro so bila vrata skupnosti hčera Marije Pomočnice in Marijinega doma na Bledu odprta za vse, ki so želeli pobližje spoznati življenje in poslanstvo sester.


31.03.2012  Srečanje družin v Marijinem domu na Bledu

Sobotno popoldne je čas, ki že pripada Gospodu v pričakovanju nedelje. V postnem času, pred praznikom Gospodovega oznanjenja smo se družine, v katerih živijo letošnji birmanci, srečale v varnem zavetju samostana hčera Marije Pomočnice na Bledu. Čas, ki smo ga preživeli skupaj je bil namenjen odmiku od sveta, zato da bi zmogli zaslišati Gospodov glas, drug drugega, starši svoje otroke in otroci svoje starše.


25.03.2012  Novo vodstvo salezijancev sotrudnikov v Sloveniji

Sveti Duh je kot pomoč pri reševanju mladine, ki je »najnežnejši in najdragocenejši del človeške družbe«, po Marijinem materinskem posegu obudil svetega Janeza Boska, ki je ustanovil Družbo svetega Frančiška Saleškega (1859), s sveto Marijo Dominiko Mazzarello pa ustanovo hčera Marije Pomočnice (1872). Janez Bosko je apostolsko moč salezijanske karizme razširil z uradno ustanovitvijo Združenja salezijanskih sotrudnikov kot tretje skupine salezijanske družine (1876).


21.03.2012  Marijin dom na Bledu je gostil dr. Metko Klevišar

V soboto, 17. marca 2012 smo v Marijinem domu HMP na Bledu gostili dr. Metko Klevišar, zdravnico, publicistko, predavateljico, prevajalko, avtorico mnogih knjig in dobitnico mnogih nagrad, Slovenko leta 1995, predvsem pa žensko, ki odkrito spregovori o sebi, o bolezni, sočloveku in njegovih stiskah, starosti, umiranju in spremljanju umirajočih, o smrti in o življenju.

21.03.2012  Ko Bog spregovori v tišini – postne duhovne vaje


Evangelij pripoveduje, da je Duh, potem ko se je po krstnem prizoru ob Jordanu spustil na Jezusa, vodil Jezusa najprej v puščavo, kjer ga je skušal hudič (Mt 3,16-4,1). Puščava je simbol posta in spraševanja vesti ter pomeni čas posebne Božje bližine, pa tudi čas preizkušenj. »V puščavi pripravite pot Gospodu, zravnajte v pustinji cesto našemu Bogu« (Iz 40,3).19.03.2012  Novoizvoljeni inšpektorialni svet Združenja salezijancev sotrudnikov v Sloveniji

Različne so poti, ki jih imajo kristjani na voljo, da živijo vero svojega krsta. Ena izmed poti je v Združenju salezijancev sotrudnikov (DBS), ki je ena od skupin salezijanske družine. Skupaj z Družbo sv. Frančiška Saleškega, z Družbo hčera Marije Pomočnice in drugimi skupinami, je udeleženo pri skupnem salezijanskem poklicu in soodgovorno za življenjsko moč don Boskovega načrta v Cerkvi in v svetu.


14.03.2012  Duhovne vaje birmancev iz Grosuplja in Gorij

Med 9. in 11. marcem 2012 so se duhovnih vaj za birmance udeležili mladi iz Grosuplja in Gorij. Mladi so razmišljali ob svetopisemskem odlomku o trti in mladikah, odkrivali različne vidike svete maše ter spoznavali sv. Marijo Dominiko Mazzarello.


13.03.2012  Svetopisemske urice

Pri sestrah HMP na Bledu se malčki dvakrat na mesec zbirajo na svetopisemskih uricah. Na to biblično skupino za otroke med 3. in 6. letom so prišli tudi v četrtek, 8. marca 2012.

13.03.2012  Postne duhovne vaje na Bledu

Med 2. in 4. marcem so se v Marijinem domu na Bledu zbrali mladi iz vseh vetrov, da bi se malo ustavili, se duhovno okrepili in se tako pripravili na praznovanje velike noči.

11.03.2012  Karizma upanja za svet


Tema letošnjega Praznika hvaležnosti na svetovni ravni, ob 140-letnici ustanovitve naše redovne družbe je vabilo, da v odnosu do karizme živimo hvaležno in odgovorno, z evangeljsko logiko majhnega semena, ki po Božjem daru rodovitnosti in velikodušni razpoložljivosti številnih sester postane veliko drevo.


27.02.2012  Srečanja z Jezusom


Zimske počitnice so bile tudi za nekatere sestre, ki so čez leto v polnem teku aktivnosti, čas duhovne okrepitve. Povabljene smo bile na podaljšano duhovno obnovo na Bled, saj pol dneva na mesec včasih kar prehitro mine. To so bile kar »mini duhovne vaje«, ki so nas peljale k izviru našega posvečenega življenja.


20.02.2012  Duhovne vaje birmancev iz Jarš

Vikend od 17. in 19. februarja 2012 so s sestrami HMP preživeli v Marijinem domu na Bledu birmanci iz Jarš pri Domžalah, pridružili pa so se jim še nekateri birmanci iz Gorij. Ob Božji besedi in zgledu sv. Marije Dominike Mazzarello so poglabljali skrivnosti svete maše.

 

 


13.02.2012  Duhovne vaje birmancev iz Rovt in Gorij

Med 10. in 12. februarjem 2012 so se birmanskih duhovnih vaj udeležili mladi iz Rovt in Gorij. Skupina 30 birmancev je skupaj z animatorji pod vodstvom sester ob svetopisemskem odlomku o trti in mladikah razmišljala o sveti maši in spoznavala sv. Marijo Dominiko Mazzarello.


01.02.2012  Poslanica SMG

 

Tudi letos je vrhovni predstojnik Pascual Chavez mladim iz salezijanskega mladinskega gibanja napisal poslanico ob prazniku sv. Janeza Boska. "Moji dragi sinovi, predragi mladi salezijanskega mladinskega gibanja, pišem vam kot oče in prijatelj po svojem devetem nasledniku."


29.01.2012  Don Bosko biva v nas in živi za nas!


»Vesel sem vas!« je vzklikal don Bosko v teh dneh, ko smo se zbirali ob njegovem prazniku, da bi se tudi mi veselili in zahvaljevali. V nedeljo, 29. januarja, smo se pod okriljem Marije Pomočnice na Rakovniku družili člani salezijanske družine, mladi in vsi, ki želimo stopati po poti svetosti ob zgledu sv. Janeza Boska.

29.01.2012  Vikend sorodnikov in prijateljev HMP na Bledu

Zadnji vikend v januarju 2012 smo sestre hčere Marije Pomočnice pripravile duhovne vaje za naše starše, sorodnike in prijatelje.  Preko klepeta in pogovora, molitve, ogleda filma ... smo spoznavali don Boska, ki ne bi bil to, kar je, brez svoje mame Marjete. Njeno preprosto življenje, bogati nasveti, globoko zaupanje v Boga in konkretna dejanja ljubezni so usmerjala tudi don Boska po pravi poti.

28.01.2012  Srce se ne boji!

Duhovnik g. Gregor Kunej je imel v soboto, 28. januarja 2012 v Marijinem domu na Bledu predavanje, ki pa v svojem bistvu ni bilo predavanje, ampak premišljevanje oziroma povzetek predavateljevega osebnega doživetja ob srečanju z bl. Lojzetom Grozdetom. Z njim se je srečal na poseben način kot župnik na Mirni. 

28.01.2012  V spoznavanju in posnemanju don Boska


Za leto 2012, ki je prvo v triletni pripravi na 200-letnico rojstva sv. Janeza Boska (1815-1888), je vrhovni predstojnik Pascual Chávez Villanueva izbral vezilo, ki poglablja poznavanje očeta in učitelja mladine.

25.01.2012  Jaz sem trta, vi mladike!

Za nas birmance, je zelo pomembna tema pogovora, odnos do Boga in staršev. Vsak deveto ali osmošolec, ki se pripravlja na sveto birmo potrebuje nekoga, ki mu odgovarja na verska vprašanja, ga pelje do pravega pomena Cerkve in ki mu razloži klic Boga.

18.01.2012  Duhovne vaje birmancev iz Zasipa in Blejske Dobrave

Med 13. in 15. januarjem 2012 je bilo v Marijinem domu na duhovnih vajah 21 birmancev iz Zasipa in Blejske Dobrave. Poglabljali so se v skrivnost svete maše, za vodilo pa jim je bila Božja beseda iz Janezovega evangelija o trti in mladikah. Zgled, ki jih je pri tem spremljal pa je bila svetnica Marija Dominika Mazzarello. O njej so si gledali tudi film.

17.01.2012  Koledovanje v Gorjah in srečanje kolednikov v Ljubljani

Na Štefanovo, 26. decembra 2011, se nas je devet skupin, 30 otrok-kolednikov z devetimi  spremljevalci, odpravilo po Gorjah. Pridno smo obiskali večino domov, prepevali, izrekli dobre želje in voščila in prosili za darove za misijonarje.

09.01.2012  Duhovne vaje birmancev z Vrhnike

V Marijin dom na Bled je med 6. in 8. 1. 2012 prišlo na duhovne vaje 42 birmancev z Vrhnike skupaj s štirimi animatorji in kaplanom Alešem Pečaverjem.

05.01.2012  Silvestrovanje v Marijinem domu

Pet družin, ki se zbirajo v zakonski skupini pri frančiškanih v Ljubljani, in šestnajst mladih od vsepovsod se je odločilo, da želi novo leto pričakati na poseben način. V Marijin dom na Bled so prišli že v petek, 30. decembra 2011.
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon