Arhiv novic, januar 2014

30.12.2014  Božičnica v Radljah ob Dravi

V soboto, 20.12.2014, smo se z bodočimi birmanci in z OPZ RAFAEL, zbrali pri oskrbovancih DOMA HMELINA. Sodelovali smo pri sv. maši, ki jo je daroval župnik, g. Jože Gomboc.


30.12.2014  Srečanje kot izraz veselja in upanja

V soboto, 27. decembra, na praznik evangelista Janeza, smo se sestre Hčere Marije Pomočnice iz Hrvaške in Slovenije zbrale na Bledu z namenom, da poglobimo smernice našega vrhovnega zbora, ki je potekal v Rimu. Z nami je bila tudi s. Mira Peče, ki je bila ponovno izbrana za vrhovno svetovalko za nadaljnih šest let.

 29.12.2014  Božična zgodba za najmlajše na Bledu

Družine otrok svetopisemskih uric na Bledu so se tudi letos skupaj pripravile na praznovanje božiča.

23.12.2014  Prepustiti Gospodu vse ...

Vse se je odvijalo točno tako, kot se je moralo odvijati. Zunaj so nas pozdravljali sončni žarki, ki so pogumno prebijali redke odeje zimskih oblakov. Luč, ki se je tema ne more polastiti. Šel sem brez pričakovanj na Bled na duhovne vaje v tišini od 19. do 21. decembra. Prepustiti Gospodu vse - morda se sliši lažje, kot je v resnici ...

23.12.2014  Adventne duhovne vaje

Ta konec tedna se nas je 23 študentov in mladih v poklicih zbralo na Bledu na adventnih duhovnih vajah. V kratkem "odmiku od sveta" smo malce pospravili po svojih dušah in jih pripravili na Božič.

13.12.2014  Birmanci iz župnij Preserje in Rakitna

Da je mogoče vse tistemu, ki veruje, so se prepričali in začutili tudi birmanci iz župnij Preserje in Rakitna skupaj z animatorji in katehistinjama. Vikend je bil poln novih doživetij in spoznanj v veri kristjana. Priča smo bili mnogim sadovom Svetega duha, navdihovale so nas osebna pričevanja sester Hčera Marije Pomočnice in zavedanje, kako globoka je naša veroizpoved.


11.12.2014  Zgodovinski kongres Salezijanske družine

Od 19. do 23. novembra 2014 je potekal Mednarodni zgodovinski kongres ob 200 letnici don Boskovega rojstva v Rimu, v vrhovni hiši salezijancev. Namenjen je bil vsej salezijanski družini, pripravljen pa v sodelovanju med salezijanci in HMP. Organizatorji so se odločili, da se bodo posvetili temu, kar je zraslo po don Bosku. Naslov kongresa je zato bil: »Razvoj don Boskove karizme do polovice 20. stoletja« (1888-1950).


04.12.2014  Duhovne vaje za družine: »Počakaj me!«

Od 28. do 30. novembra 2014 je pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu, potekal duhovni vikend za zakonce in družine, ki so ga ob priložnosti jubilejnega leta 200-letnice don Boskovega rojstva, pripravili člani salezijanske družine (salezijanci, sestre HMP, sotrudniki, mladi). Družina za družine torej!

23.11.2014  Sončen novembrski dan salezijanske družine na Rakovniku

Zgodi se lahko tudi neverjetno, da tudi v sicer puste novembrske dni, ki jih vsaj v ljubljanskem področju pogosto objema megla, posije sonce. In kdo nam je podaril ta »nadstandard«? Odgovor vemo vsi, ki smo se tokratnega letnega srečanja salezijanske družine udeležili v soboto, 22. novembra.

21.11.2014  Končno v misijone

Najgloblja želja se je uresničila. V sredo, 19. novembra, je s. Metka prispela v Brazilijo, natančneje v São Paulo, kjer se je začel uresničevati njen misijonarski poklic. Odslej bo širila veselje ter navduševala mlade za Kristusa prav tam, kjer je nedolgo nazaj peljala mlade prostovoljce VIDES na misijonsko izkušnjo in na svetovno srečanje mladih s papežem Frančiškom.


20.11.2014  Birmanci iz Kamnika

V Kamniški župniji, je padla odločitev, da se veroukarje, ki se letos pripravljajo na prejem Svetega Duha, pošlje na duhovne vaje. Potekale so na Bledu v Marijinem domu od 7. do 9. novembra, vodile pa so jih Hčere Marije Pomočnice skupaj z animatorji iz Kamnika.


19.11.2014  Pridi in poglej

Začelo se je v petek zvečer, 14. novembra. Dekleta, ki imajo v sebi iskreno željo živeti v skladu z Božjim načrtom, so se odzvale na Jezusovo povabilo "Pridi in poglej," ter prišle v Marijin dom na Bled na dvodnevni odmik.


14.11.2014  Verouk pri sestrah

V ponedeljek, 3. novembra, in v sredo, 5. novembra, je naša hiša na poseben način odprla vrata veroučencem župnije Bled. Sestre so zanje pripravile nekaj delavnic, na katerih so imeli priložnost preko umetniške ustvarjalnosti narediti nekaj dobrega za domačo župnijo.


12.11.2014  Srečanje salezijanskega mladinskega gibanja

»Mnogo je poti, kje si pa ti?«, je bilo geslo letošnjega Zbora SMG, ki se je med sedmim in osmim novembrom odvijal v Majcnovem domu v Želimljah.


11.11.2014  Utrinek iz blejskega pogovornega večera

G. Gregor Čušin nam je nekega lepega sobotnega večera, bolj natančno 18. oktobra spregovoril na temo: ČAS. Nenavadna izbira? Morda.


31.10.2014  Birmanci iz župnije Ljubljana-Šentvid

Birmanci in animatorji iz župnije Ljubljana - Šentvid so prvi počitniški vikend, od 24. do 26. oktobra, darovali za pripravo na birmo s poglabljanjem osebne vere v Marijinem domu na Bledu.

 


24.10.2014  Usposabljanje animatorjev birmanske pastorale

Animatorke iz župnij Kranjska Gora, Preserje in Cirkovce so se nam s podporo njihovih domačih župnikov pridružile v želji, da poglobijo svoje animatorsko poslanstvo ter se soočijo z izzivi birmanskih skupin.22.10.2014  Svetopisemske urice na Bledu

V mesecu oktobru smo sestre hčere Marije Pomočnice na Bledu in sodelavci že sprejeli najmlajše, da bi skupaj odkrivali globino Božje besede.


21.10.2014  Si bla-gor?

 

Od 17. do 19. oktobra 2014 so Marijin dom na Bledu napolnili mladi po birmi. Skupaj smo razmišljali o blagrih. Še zlasti smo se ustavili ob štirih blagrih:


12.10.2014  Duhovne vaje v pripravi na birmo

Že nekaj let prihajamo birmanci in animatorji iz župnije Ljubljana - Sveti Križ na duhovne vaje pred birmo k sestram hčeram Marije Pomočnice na Bled. Tako smo tudi letos, že v devetdnevnici pred birmo, skupaj s sestrami preživeli zares bogat vikend.


30.09.2014  Nedeljsko popoldne v Rimu

Med potekom vrhovnega zbora v Rimu smo preteklo nedeljo preživele prijetno popoldne na zelenici ob naši vrhovni hiši. Zbralo se nas je kar deset sester, ki nas povezujejo korenine naše inšpektorije. Malo klepeta, voščil ob godu s. Damjane, podelitve doživljanja vrhovnega zbora in globokega vzdušja, ki se na njem ustvarja, molitev po vseh naših skupnih namenih, pesem in za zaključek še prigrizek, ki je imel precej domači okus.29.09.2014  Vera in glasba – ena sama ljubezen

Vera in glasba - ena sama ljubezen je bilo geslo letošnjega jubilejnega koncerta našega Mešanega pevskega zbora Sveta Lucija, s katerim smo praznovali  15. obletnico delovanja. In letos je bilo tudi jubilejno leto, peto po vrsti, naših intenzivnih vaj v Marijinem domu na Bledu, ki so potekale od 26. do 28. septembra.


26.09.2014  Vzgajati za mir

 

Sporočilo za mir na svetu:

"Povabim vas, da še naprej na poseben način molite za vrsto sporov, ki napolnjujejo s trpljenjem globalno družbo. Mislim na poseben način na spopade v Siriji, v Iraku, Libiji, Srednjeafriški republiki, Južnem Sudanu -  in seznam bi se lahko še nadaljeval - v katerih nasilje povzroča neizrekljivo trpljenje miljonom človeških bitij."


24.09.2014  STIČNA izza stojnice

Letošnja Stična mladih, ki smo jo doživeli 20. septembra 2014, je bila v znamenju prvega blagra: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3). »Ta blagor povzame vse blagre. Če ni prvega, se nobeden ne obnese. Pomeni vrata za vse ostale blagre. Če bomo stopili skozenj, potem je še upanje, da bomo ujeli druge,« je na začetku pridige dejal koprski škof dr. Jurij Bizjak.


24.09.2014  Pri sestrah je bilo res super

Birmanci iz Cirkovc smo skupaj z animatorkama vikend pred birmo preživeli pri sestrah na Bledu, kjer smo se poglabljali v vero in razmišljali o stavku iz evangelija po Marku: "VSE JE MOGOČE TISTEMU KI VERUJE."18.09.2014  Dežela po Sveti deželi

»Razveseli sem se ko so mi rekli: «V hišo Gospodovo pojdemo.« In že stoje naše noge pri tvojih vratih Jeruzalem.« Res sem se razveselila, ko sem izvedela, da se bom udeležila »Progetto  Gerusalemme«, svetopisemskega izkustveno - študijskega programa v »Sveti deželi«.


07.09.2014  Oratorij v Gorjah že 25 let

Na Jezusovo Besedo tudi v gorjanski župniji že 25 let živi oratorij. Da, res živi, diha in raste na svoj način. V srcu se mi vedno znova, ko samo pomislim na veselje in navdušenje, ki v času oratorija kipi na vse strani, poraja ganjenost in velika, velika hvaležnost Bogu za vse, kar dela in je v vseh teh letih delal v animatorjih, otrocih in družinah; ko otroci prinesejo del  veselja domov, ko pripovedujejo o svojih doživetjih. Ob letošnji »rekordno« veliki udeležbi otrok (bilo jih je preko sto) kot tudi animatorjev (tudi teh je bilo enaintrideset), verjamem, da je župnijo grelo predvsem veselje, ko se je sonce včasih bolj plaho kazalo izza oblakov.


30.08.2014  Skupina družin z Opčin na Bledu

»Na Opčinah živita dve narodni skupnosti: slovenska in italijanska. Razlikujeta se po jeziku, zgodovini, običajih in kulturi.


18.08.2014  Vstop v jubilejno leto na Slovenskem

Tudi v Sloveniji smo slovesno vstopili v jubilejno leto praznovanja 200. obletnice rojstva sv. Janeza Boska. Začetek "svetega salezijanskega leta" je v soboto, 16. avgusta 2014, razglasil salezijanski predstojnik g. Janez Potočnik ob zbranem občestvu pri Mariji Pomočnici na Rakovniku.


06.08.2014  Lepota redovniškega poklica

Duhovne vaje za sestre Hčere Marije Pomočnice na Bledu so vedno lep, duhovno bogat in atraktiven dogodek. Že v ponedeljek, 28. julija, smo se zbrale za študijski dan, na katerem smo se zazrle vsaka na lastno življenjsko pot in na čudovite milostne posege Boga, ki nas je vodil k sebi. V torek pa smo zaorale v brazde duhovnih vaj v tišini.

 


24.07.2014  Oratorij Radlje ob Dravi

Začeli smo v nedeljo, 29. junija, z mašo, pri kateri smo prosili za teden, ki je bil pred nami, župnik Jože Gomboc pa je blagoslovil nas, animatorje.


24.07.2014  Na Reki napredujejo dela ... prosimo za pomoč ...

V slovensko-hrvaški provinci je nekatere hiše sester salezijank načel zob časa. Na Reki že nekaj mesecev poteka prenova dotrajanih prostorov. Del hiše je namenjen sestram, drugi del pa je bil zadnja leta namenjen študentkam, saj mnoga dekleta v času študija na Reki niso našla stanovanja ali pa si ga zaradi socialne stiske niso mogla privoščiti. Vsa ta dekleta pa so želela v času študija živeti v krščanskem okolju. Prošenj za sprejem v dom je bilo iz leta v leto več, zato poleg obnovitvenih del potekajo tudi dodatna zidarka dela.10.07.2014  Oratorij Bled 2014

Tako kot vsako leto, je tudi letos v naši župniji sv. Martina na Bledu potekal oratorij, od 30. junija do 6. julija 2014. Vsak dan se nas je na župnijskem dvorišču zbralo več kot 70 otrok in 20 navdušenih animatorjev skupaj s sestrami in župnikom Janezom Ferkoljem.10.07.2014  Slovo od s. Frančiške Brancelj

Mirno in tiho, tako kot je živela, je naša draga s. Francka tudi odšla. Bilo je v noči od prvega petka na prvo soboto, na praznik svetih bratov Cirila in Metoda, 5. julija 2014, ko jo je Gospod poklical k sebi. Prihodnjega 22. julija bi dopolnila 93 let življenja, 5. avgusta pa 69 let redovnih zaobljub v Družbi hčera Marije Pomočnice.


10.07.2014  Tečaj angleškega jezika za odrasle

 

Na pragu poletja, v času od 30. 6. 2014 do 4. 7. 2014, smo obiskovali 20-urni intenzivni tečaj angleškega jezika. Vodila ga je s. Barbara Poredoš. Tečaj je potekal v prostorih veroučnih učilnic stolne župnije Murska Sobota.


06.07.2014  Pod plaščem sv. Martina

V sredo, 25. junija 2014 smo se znova zbrali v našem drugem domu - Marijinem domu na Bledu. Skupaj s s. Martino in s. Barbaro smo kot najboljši animatorski team vseh časov, okoli šeste ure popoldne, z veseljem pričakali in sprejeli otroke.

25.06.2014  Zaključni piknik Župnijskega otroškega in mladinskega pevskega zbora iz Murske Sobote

Kako bi lahko lepše zaključili naše pevsko udejstvovanje v murskosoboški župniji v tem šolskem letu kot prav z zahvalno sv. mašo na 12. navadno nedeljo, 22.6., ter s prisrčnim piknikom po njej?25.06.2014  Začetek poletnih oratorijev in novinarska konferenca

Zaključek šolskega leta pomeni tudi začetek poletnih oratorijev, ki se bodo skozi vse poletje odvijali širom Slovenije.

V ponedeljek, 23. junija, je Oratorij Slovenija in Združenje animatorjev Slovenije pripravilo novinarsko konferenco. Na njej smo medijem predstavili oratorijski program, štiri stebre don Boskovega preventivnega vzgojnega sistema, gradivo, ki ga za to pripravljamo, nastajanje Oratorija in druge zanimivosti.

Za medije je bila priravljena izjava za javnost, lahko pa si lahko ogledate tudi posnetek celotne tiskovne konference.


21.05.2014  Ob prazniku hvaležnosti

Mati Yvonne se ob prazniku hvaležnosti, ki je bil 26. aprila 2014, zahvaljuje prav vsem sestram, mladim in vsej Salezijanski družini za sooblikovanje praznika.

 


20.05.2014  Letno srečanje salezijancev sotrudnikov

Ko sem se v soboto, 10. maja, pripeljala na Rakovnik, sem tam že zagledala skupino (meni večinoma neznanih) ljudi. »Tole morajo biti tisti, s katerimi grem danes na izlet,« sem si mislila, obenem pa se je v meni porodila misel, da so »to« tudi »tisti«, s katerimi smo zdaj ista družina. Prvič sem se namreč odpravljala na letni izlet salezijancev sotrudnikov, h katerim sem pristopila tudi sama v mesecu februarju, ko nas je, takrat v hudi vremenski ujmi, 10 mladih dalo obljube.


15.04.2014  Birmanske duhovne vaje = srečanje z Jezusom in sestrami

Letošnji birmanci iz Železnikov, Ihana, in posamezniki iz Jesenic in Poljan, so se od 28. do 30. marca in 4. do 6. aprila 2014 odpravili na birmanske duhovne vaje k sestrah hčera Marije Pomočnice na Bled. Njim smo se pridružili animatorji, ki smo pod skrbnim vodstvom sester, z veseljem zakorakali v oba vikenda. 

07.04.2014  Pozdrav vrhovnega predstojnika Salezijanski družini

 

Ob tej posebni priložnosti, ko je 27. vrhovni zbor salezijancev izvolil novega don Boskovega naslednika, z velikim veseljem pozdravljam vso našo salezijansko družino po vsem svetu. Na vrhovnem zboru smo čutili, da kot člani salezijanske družine živimo poseben trenutek. Zavedamo se pripadnosti posameznim skupinam, posamezni veji, ki pa je na istem deblu don Boskove duhovnosti in karizme.


04.04.2014  Blagoslov prenovitvenih del hiše na Reki

"Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni graditelji ..." Te besede iz Psalma 127 so bile večkrat izrečene v nedeljo, 30. marca 2014, ko smo na Reki blagoslovili začetek prenovitvenih del na hiši, v kateri že vrsto let živi skupnost sester hčera Marije Pomočnice in študentke. Blagoslova je udeležilo tudi nekaj sester iz Slovenije, skupaj z inšpektorico s. Damjano Tramte in ekonomo s. Matejo Kranjc.

Hiša je bila dotrajana in neprimerna za bivanje, zato smo se, kljub finančni stiski lotile prenove. Začenjamo kot don Bosko - s pičlimi sredstvi in velikim zaupanjem, da Gospod to hoče od nas za dobro mladih.Zaupamo v Božjo Previdnost, ki nam prihaja naproti tudi po dobrotnikih.

Če Bog da, bomo jeseni znova mogle sprejeti študentke in mlade in skupaj z njimi hoditi po poti pristnega življenja in svetosti.


31.03.2014  Izrazili smo čestitke vrhovnemu predstojniku

 

»Hvala, Mati!«

V drugi polovici meseca marca se je vrhovna predstojnica HMP,  m. Yvonne Reungoat mudila v Avstriji. Tam je razglasila ustanovitev nove province sv. Marije Dominike Mazzarello. Le ta je nastala z združitvijo nekdanjih avstrijske in nemške province.28.03.2014  Postne duhovne vaje - Čutiti se ljubljeni

Odločitev za postne duhovne vaje sva sprejela sredi velikega hrupa - med izborom pesmi za Evrovizijo. Ko se je pomp okoli zmagovalke polegel, sva šele dojela, da gre za duhovne vaje v tišini in ta beseda je preizkušala najin pogum. »Nič, pa pejva!«
V petek, 21. marca 2014, se je proti večeru v Marijinem domu na Bledu zbrala trinajsterica študentov in mladih v poklicu in srcu. Po začetnem burnem spoznavanju pri mizi je vsa nadaljnja nujna komunikacija med nami potekala zgolj neverbalno. In to ne samo ta večer, ampak vse do zaključne nedeljske maše. To se je na začetku zdelo nepredstavljivo, hkrati pa dovolj izzivalno, da sva z zanimanjem pričakovala, kaj nama bo prinesel vikend. Na uvodnem srečanju sta nam p. Ivan Hočevar in s. Marija Imperl pojasnila, da tovrstne duhovne vaje pomenijo, da se bomo tekom dneva skupaj srečevali na »točkah«, kjer bomo prejeli gradivo za osebno meditacijo. Prav tako nam bosta na voljo za pogovor in osebno spremljanje naše molitve.
Naslov Čutiti se ljubljeni je bil prepleten iz štirih niti oz. štirih drž ljubezni: biti izbran, biti blagoslovljen, biti razlomljen, biti dan. Najbolj se naju je dotaknil svetopisemski stavek »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.« V tišini svoje sobe, ko utihnejo vsakodnevne skrbi in misli na delo, ki čaka doma, se odpre prav poseben prostor, v katerem začutiš veličino tega sporočila, ki ti ga Božji glas neprestano ponavlja, pa ga ne slišiš. Spoznaš, da te ne obsoja, da ti ne vsiljuje svojih pričakovanj, ampak da te preprosto sprejema, ti govori, da te hoče na tem svetu in ti govori, da te ljubi.
Spoznala sva, da se je le v tišini mogoče pogovarjati o bistvenih stvareh.
Nejc in Petra

25.03.2014  Ángel Fernández Artime: 10. don Boskov naslednik

27. vrhovni zbor salezijanske družbe je izvolil 10. don Boskovega naslednika v osebi: Ángel Fernández Artime. Imenovani je do tega trenutka opravljal službo inšpektorja inšpektorije Južna Argentina. Po rodu je iz Španije.

Izvolitev se je zgodila 25. marca 2014 ob 10.20, v prvem krogu volitev vrhovnega predstojnika. Zborovalci so uradni izid izvolitve potrdili z dolgim aplavzom.

Ángel Fernández Artime, star 53 let, se je rodil 21. avgusta 1960 v Gozón-Luanco, kneževina Asturija, Španija. Prve redovne zaobljube je izpovedal 3. septembra 1978, večne redovne zaobljube pa 17. junija 1984 v Santiago de Compostela. V duhovnika je bil posvečen 4. julija 1987 v Leónu.

Njegova matična inšpektorija (provinca) je León; bil je delegat za salezijansko mladinsko pastoralo, ravnatelj šole v Ourense, član inšpektorialnega sveta in inšpektorjev vikar ter inšpektor v letih 2000-2006.

Pri prejšnjem, 26. vrhovnem zboru, je bil član tehnične komisije, ki je pripravljala omenjeni vrhovni zbor. Od leta 2009 je bil inšpektor inšpektorije Argentina jug; v tej vlogi je sodeloval tudi z buenosaireškim nadškofom kard. Jorgejem Mariem Bergogliem, danes papežem Frančiškom.

Študij: diplomiral iz pastoralne teologije, magisterij iz filozofije in pedagogike.

23. decembra 2013 je bil imenovan za inšpektorja nove inšpektorije Sredozemska Španija, posvečeni Mariji Pomočnici; te vloge seveda ne bo mogel prevzeti, saj je sedaj njegova vloga ta, da postane oče celotni salezijanski družbi.

Iskrene čestitke, g. Ángel!

po ANS in donbosko.si


24.03.2014  Duhovni vikend za prvoobhajance

V petek, 14. 3. 2014, se je iz Šenčurja v smeri proti Bledu odpeljal avtobus, poln nadobudnih prvoobhajancev, ki obiskujejo verouk v Šenčurju in na Olševku, zraven pa smo bili tudi trije animatorji: Nina, Rok in moja malenkost. Že na avtobusu je vladalo veselo razpoloženje, ni manjkalo glasnega govorjenja in smeha. Za večino otrok so bile to prve duhovne vaje, tako da jih je zanimalo, kaj to sploh točno pomeni, poleg tega pa so bili srečni, da bodo lahko vikend preživeli v družbi sošolcev in prijateljev.


21.03.2014  Duhovne vaje za birmance z Bleda in iz Zasipa

 

Povzpeli smo se na Koprivnik, kjer smo zajeli nekaj duhovne svežine od 7. do 9. marca. V družbi dobrih animatorjev, s. Martine in s. Barbare, g. župnika z Bleda in iz Zasipa  ter odličnih kuharic, so birmanci poglabljali in utrjevali svojo vero v troedinega Boga.


11.03.2014  Duhovno-pustolovski vikend

 

Podali smo se na pot iz Bleda proti Ljubljani, natančneje v skupnost sester HMP na Gornjem trgu. Tam smo dekleta iz 7. razreda skupaj s sestrami in domačim župnikom g. Janezom raziskovali, gradili, in razmišljali o pomembnih življenjskih odločitvah od petka, 28. februarja, do sobote, 1. marca.04.03.2014  Srečanje z Božjim pogledom


V petek popoldne tistega lepega 21. februarja se je začelo, končalo pa upajmo, da se ne bo. Podaljšana duhovna obnova je vsako leto nekaj svežega, opogumljajočega in zelo zelo potrebnega. Kratek predah na pol poti od enih duhovnih vaj do drugih nam vsem dobro dene. Telo se sprosti, srce odpočije v gostoljubnosti blejske skupnosti in v veselem sestrskem druženju, duša pa zadiha s polnimi pljuči Božjo ljubezen. Mislim, da tak vikend potrebuje vsaka sestra, saj si v preveč stresnem ritmu življenja težko same utrgamo čas za umiritev in poglobitev.

 


25.02.2014  Birmanci iz Šenčurja

 

Birmanci in animatorji iz župnije Šenčur smo se zaradi številčnosti razdelili v dva vikenda. S svojo navzočnostjo smo napolnili Marijin dom od 31. januarja do 2. februarja ter od 14. do 16. februarja 2014. Ko smo prispeli, smo se zbrali v dvorani, kjer so nas sestre že čakale. Za uvod smo zapeli pesem, nato pa nam je sestra povedala uvodna navodila. Za tem smo se namestili v sobe in začeli z našim vikendom.

 24.02.2014  Olimpijske igre še drugače

Olimpijske igre. Navdušujejo nas naša dekleta in fantje, ki dosegajo lepe uspehe, ob tem pa še bolj mnogi, ki ob tem pokažejo tudi veliko mero človečnosti. Verjetno nas npr. pri Petru Prevcu poleg njegovih dveh medalj nagovarja njegova skromnost, realnost in pozornost do tistega, ki ni mogel uspeti, ker se je poškodoval.17.02.2014  Ministrantska olimpijada

V soboto, 15. 2. 2014, je v Ribnici na Pohorju v lepem sončnem vremenu potekala ministrantska olimpijada dekanije Radlje - Vuzenica. Zbralo se nas je okrog 80 ministrantov in kar nekaj staršev iz Brezna, Mute, Vuzenice, Vuhreda, Remšnika, Ribnice, Ožbalta, Kaple, Sv. Primoža, Sv. Antona, Radelj.10.02.2014  Obljube sotrudnikov

V nedeljo, 2. 2. 2014, na praznik Jezusovega darovanja je salezijanska družina dobila poseben dar - 10 mladih fantov in deklet je s svojimi obljubami potrdilo, da želijo svoje vsakdanje življenje zastaviti po smernicah in navdihu sv. Janeza Boska.01.02.2014  Don Boskov praznik na Bledu

V župniji sv. Martina na Bledu smo praznovali god sv. Janeza Boska v nedeljo, 19. januarja. Pri sveti maši, ki smo jo obarvali s posebnimi uvodi in mladinskimi pesmimi,  smo se zahvaljevali za nepozabna doživetja ob prihodu njegov relikvij med nas.


30.01.2014  Birmanci iz Škofje Loke na duhovnih vajah

V petek, 24. januarja, smo se z birmanci in animatorji iz Škofje Loke zbrali v Marijinem domu, kjer so nas pričakale sestre hčere Marije Pomočnice. Prvi dan smo spoznavali Boga in kje lahko izvemo kaj o njem. Tako kot tudi preostala dva dneva smo se pogovarjali o Nicejsko - Carigrajski veroizpovedi, ki jo molimo vsako nedeljo pri sveti maši.24.01.2014  Vrtec Lavra v oddaji Obzorje duha

V drugem delu oddaje Obzorje duha, je bilo ob svetopisemski nedelji, 19. 1. 2014, kratko predstavljeno mesto Svetega pisma v župnijskem vrtcu Lavra, ki ga vodimo hčere Marije Pomočnice. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi.

22.01.2014  Dnevi salezijanske duhovnosti v Rimu

 

Dnevi salezijanske duhovnosti, ki so se odvijali v Rimu od 16. do 19. 1. 2014 so nam omogočili živeti, okušati in se poglabljati v salezijansko duhovnost, ki jo lahko strnemo v en stavek: "Daj mi duše, drugo vzemi." To je pa tudi tipičen element  pastoralne ljubezni, ki smo jo poklicani živeti.22.01.2014  »Vzgoja je stvar srca!«

V soboto zvečer, 11. januarja 2014, so poleg otroškega živ-žava, v Marijinem domu na Bledu, odmevali tudi glasovi mnogih staršev, ki so prišli na drugi pogovorni večer. Tokrat ga je zaznamovala gostja ga. Berta Golob.


22.01.2014  Hvaležna za 97 let

V naši skupnosti sester hčera Marije Pomočnice na Bledu smo se 8. januarja 2014 veselili skupaj s s. Matildo Knez, ki je dopolnila 97 let. Ob tako visokem rojstnem dnevu so prihajala voščila, dobre želje in molitve od vsepovsod ...22.01.2014  Mati na Bližnjem Vzhodu

ob 100 letnici prihoda HMP v Damask ...


Od 28. do 30. decembra je mati Yvonne Reonguat, vrhovna predstojnica HMP, obiskala skupnosti HMP v Siriji in Libanonu, ki pripadajo bližnjevzhodni provinci. Sestre pripovedujejo: »Obisk je označevalo Materino veselje, da se je končno mogla srečati s sestrami na ozemlju, ki ga v zadnjem času pretresa toliko trpljenje zaradi državljanjske vojne, ki pa ima mednarodene razsežnosti.«

 21.01.2014  Jaz voditeljica!?

Soboto, 18. 1. 2014 smo sestre Hčere Marije Pomočnice iz Slovenije in Hrvaške preživele v naši skupnosti na Gornjem trgu 21 v Ljubljani.


16.01.2014  Duhovne vaje blejskih otrok pri sestrah


V petek, 10. januarja 2014, so se na Bledu pri sestrah hčera Marije Pomočnice začele duhovne vaje za otroke od 4. do 6. razreda veroučne šole blejske fare. Naslov duhovnih vaj je bil: »Ti si moj ljubljeni sin/hči, zelo sem te vesel.« Cel vikend smo spoznavali in poglabljali krst in njegova znamenja.


16.01.2014  Silvestrovanje družin

Pri sestrah na Bledu je dovolj toplo, da se tja s Frančiškovo zakonsko skupino z veseljem vračamo.

Kar ne morem verjeti, ampak če dnevnik naše zakonske skupine ne laže, smo letos že peto leto zapored v novo leto stopili v Marijinem domu na Bledu.


15.01.2014  Davča, Sorica in Horjul z birmanci na Bledu

Na duhovnih vajah za birmance od 4. do 6. januarja so se povezale župnije Davča, Sorica in Horjul. Skupaj smo poglabljali našo veroizpoved in se spraševali, kakšno mesto ima vera v našem vsakdanjem življenju.


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon