23. oratorij v Gorjah pod naslovom

Začel se je z večtedenskimi pripravami in končal s pico, sladoledom … 23. oratorij v Gorjah je potekal od 25. junija do 1. julija 2012. Ustvarjalo ga je 72 otrok, 23 animatorjev, dve sestri HMP (s. Danijela Kordeš in s. Anita Bostner) in g. župnik Nikolaj Štolcar. Posebnost letošnjega oratorija v Gorjah je bilo dekle, po imenu Cati, iz Chicaga, ki je bila z nami štiri dni. Tako smo se na oratoriju naučili tudi nekaj angleščine ali jo še bolj izpopolnili.
Animatorji smo za otroke, s pomočjo vseslovenskega oratorijskega priročnika Grem jaz, pripravili odličen program oratorijske zgodbe, molitev, katehez, iger, delavnic … Začeli smo s ponedeljkom, ki je običajno, zaradi vpisovanja otrok in začetnega vživljanja, najbolj raztresen dan v oratorijskem tednu. Kljub temu smo dan izpeljali in otroci so bili na koncu zadovoljni. V oratorijski zgodbi smo se navduševali ob svetnici Mariji Dominiki Mazzarello in ob geslu oratorija: “Grem jaz!” Sv. Marija Dominika je zbirala dekleta, jih vzgajala, jim govorila o Bogu, skratka jih pripravljala za življenje. Med drugim jih je učila šivati in opravljati različna opravila. Skupaj s sv. Janezom Boskom je 5. avgusta 1872 ustanovila žensko redovno družbo hčera Marije Pomočnice, ki so bile poslane tudi v misijone v Južno Ameriko in drugam po svetu. Že 45 let jih imamo v naši bližini na Bledu in že 38 let učijo sestre verouk pri nas v Gorjah.
V torek je dan potekal običajno, po urniku, igrali smo se igre brez meja in se vsi izredno zabavali. Na koncu je sledila še lubenica in breskve.
V sredo je bilo zgodnje prebujanje in oratorijska odprava z dvema avtobusoma na sv. Primoža, nekdanje romarsko središče, nad Kamnikom. Z otroki smo se z veseljem in zagnano pognali v hrib in v zelo hitrem času, za tako veliko skupino, prispeli na cilj. Na vrhu je bil prečudovit razgled. Tam smo skupaj pomalicali in prisluhnili oratorijski zgodbi. Znamenito poslikavo cerkve s freskami nam je razložila Breda Senekovič. Imeli smo še sv. mašo in se za tem odpravili domov. Vsi izmučeni smo se usedli na avtobus in nekateri že na poti zadremali.
Četrtek je čas za… vodne igre in “krst novih animatorjev”. Ta dan smo skoraj vsi nestrpno čakali, saj smo vedeli, da bo dan naravnost vroč in se bo vodna osvežitev res prilegla. Medtem, ko smo animatorji pripravljali “krst”, je s. Danijela otrokom povedala, kako jo je Bog poklical, da je postala sestra. Devet novokrščenih animatorjev je preizkus odlično opravilo! Na koncu smo se vsi posladkali še s sladoledom. 
Petek je potekal normalno, brez večjih oratorijskih posebnosti.
Sobota je bila sončna in tako ravno primerna za piknik, ki smo ga, letos izjemoma, imeli kar na dvorišču pred župniščem in ne ob Radovni. Piknik smo začeli z veliko igro “poštar”, pri kateri so se otroci kar precej ˝utrudili˝, in nadaljevali z molitvijo in oratorijsko zgodbo. Kasneje smo v skupinah pripravili zahvale za 38 let zavzetega dela g. župniku in s. Danijeli za 4 leta. Oba zaključujeta s svojim poslanstvom v Gorjah. Kot presenečenje so jima starši pripravili torto s “sliko” in napisom “Grem jaz”. Kot Marija Dominika tudi ona dva, letos na poseben način, doživljata, kaj pomeni “Grem jaz” v konkretnosti vsakdanjega življenja. Hvaležni smo jima za vse, kar sta storila za nas. Vsi smo se razveselili dobrot iz žara, ki so jih pripravili starši in Aljaž. Dan smo v župnijski cerkvi zaključili s sv. mašo.
Zadnji dan, v nedeljo, smo se pri sveti maši ob osmih zjutraj Bogu zahvali, da je bil z nami. Hvaležnost smo izkazali tudi g. župniku, kuharici Francki, sestrama, staršem in otrokom. Prav tako so se starši zahvalili animatorjem, še posebej animatorjem iz Breznice, in nam častili pice na Homu. Hvala, starši, bile so zelo dobre. G. župnik in vsi mi smo hvaležni za podporo občini Gorje, ki je tudi letos sofinancirala projekt Oratorij. Po maši smo pogledali predstavitev tedenskega dogajanja na oratoriju s pomočjo fotografij, ki jih je izbral Martin Ambrožič, in se zraven nasmejali ob obujanju spominov. Po predstavitvi sta nas na dvorišču čakali lubenici in pecivo.
Oratorij 2012 se je iztekel res zelo hitro in grem stavit, da veliko otrok že komaj čaka, kakšno presenečenje jim bomo pripravili naslednje leto. Naslednji oratorij v Gorjah bo predvidoma od 1. do 7. julija 2013.
Oratorij naj odmeva v nas, zgled Marije Dominike naj nas vzpodbuja h “Grem jaz!”, ko bo treba k nedeljski sveti maši, opravljati vsakdanja opravila, začeti novo šolsko in veroučno leto, sprejemati manjše ali večje odločitve v življenju… G. župniku in s. Danijeli pa želimo srečno pot in veliko blagoslova na vseh vajinih poteh.
Anja Peterman, animatorka oratorija Gorje