Adventne duhovne vaje

 

HIŠA KRUHA za vsakega!
duhovne vaje za študente in mlade v poklicih,
Bled, 13.-15. 12. 2013

“Ti si moj ljubljeni sin/hči, nad teboj imam veselje!” Kolikokrat nam to šepeče Jezus na uho, pa ga ne slišimo ali ga nočemo slišati, ne čutimo njegove prisotnosti ali bežimo pred njim. Zakaj? Želi nam vendar sporočiti, da nas ima rad take, kakršni smo. Govori nam, da smo tako kot njegov kruh tudi mi: izbrani, blagoslovljeni, razlomljeni in podarjeni.

Adventne duhovne vaje so bile priložnost, da smo se malo umaknili iz drvečega sveta, polnega informacij in obveznosti, ki nas vlečejo iz ene smeri v drugo. Čas, da smo lahko ob predavanjih prisluhnili Božji besedi, v tišini se posvetili sebi ter ob delu v skupini odkrili, da je še nekdo, ki čuti, razmišlja podobno kot mi. Med nami ni manjkalo smeha ob obedu, presenečenj in sladkanja s torto, sprehoda okoli jezera, petja in plesa ob kitari, glasnih pogovorov in navdušenja ob igri ročnega nogometa. Pa tudi duhovni voditelji so bdeli nad nami, bili so naši učitelji, vzorniki, a hkrati prijatelji in zaupniki. In v vsem tem dogajanju je bil v središču med nami Jezus, v podobi otroka, v podobi kruha, v podobi križanega. Še bolj smo čutili njegovo navzočnost pri sveti maši in njegovo odpuščanje pri sveti spovedi.

Mogoče se marsikdo izmed nas prej ni zavedal, kakšne blagoslove je v življenju že prejel. Pa ne le to, vsi imamo možnost blagoslavljati druge, njihove misli, besede in srce (s križem na čelo, usta, srce). Ko bomo občutili svojo krhkost, ranljivost, se naučili odpuščati, takrat bomo lahko v polnosti zaživeli in blagoslavljali tudi druge. Človek je najbolj izpolnjen, ko se daje drugim, ko jim podari svoje veselje, svoje misli ali svoj čas.

Nataša Uršič