Duhovne vaje za študente in mlade v poklicih

Med 21. in 23. 10. so se na Bledu pri sestrah HMP poleg vseh ostalih dejavnosti odvijale tudi duhovne vaje za študente in mlade v poklicih, z naslovom “Veselo oznanilo” Z veseljem sem pričakovala vikend duhovnih vaj na Bledu. Spremljale so me besede: “Pojdite na samoten kraj in si odpočijte.”
Zbrala se nas je majhna skupinica mladih in malo manj mladih. Z navdušenjem smo se prvi večer pri večerji povezali s skupnostjo sester ter skupino udeležencev duhovnih vaj Karitas in tako ustvarili toplo družinsko ozračje – tako med večerjo, kot tudi po večerji,ko smo radodarno pomagali pospraviti posodo. In svoj program smo začeli v duhu družine, predvsem ob spremljavi Marije Dominike Mazzarello – postopoma smo si v celem vikendu ogledali film njenega življenja in se prepustili,da nas je spremljala s svojo otroškostjo in vedrostjo. Poleg tega pa smo se predvsem prepustili navdihu Svetega Duha ob branju in premišljevanju evangelija po Marku, ki je vsakogar posebej vodil na poseben način in na posebne kraje meditacij – nekateri so najbolje slišali Njegovo besedo v kapeli, nekateri v sobi, sama pa sem se odpravila k Blejskem jezeru, ki se je v trenutku spremenilo v jezero, kjer je Jezus umiril vihar. Zelo močno sem slišala Njegov glas in čutila Njegovo prisotnost, ki me je nagovarjala. Kasneje smo se tudi skupaj odpravili na sprehod k jezeru in tam skušali najti in srečati Boga ter se v tišini prepustili Njegovi besedi, ko nam je tiho in mirno govoril.
Pod vodstvom s. Marije Imperl smo tako lahko osvežili svojo vero in preživeli nekaj trenutkov samo z Njim ter se tudi pripravili na bogato večerno mašo, ko smo obnovili svoje krstne obljube ter se pokrižali z blagoslovljeno vodo. Tudi preostale trenutke smo se prepuščali graditvi skupnosti pri obrokih in pomivanju in graditvi odnosa z Njim preko meditacij. S slovesno mašo smo naš odmik zaključili na misijonsko nedeljo in se napolnjeni z novimi močmi ter Njegovo Ljubeznijo odpravili nazaj na svoje domove.
V srcu pa nam ostaja toplina skupnosti in družine ter želja,da takšen odmik čimvečkrat ponovimo.
Alenka Bergant