Kuharska delavnica

Kuharska delavnica LONČEK KUHAJ

je bila izvedena v času do 29. maja do 1. junija 2012 pri sestrah hčerah Marije Pomočnice v Novem mestu. Delavnice se je v dveh skupinah udeležilo 15 dijakov in dijakinj prvega letnika Gimnazije Novo mesto. Delavnico sva vodili s. Angelca Vozelj in Karmen Perko.

Slika 1

Cilj delavnice je bil predstaviti dijakom košček slovenske tradicionalne in sodobne kuhinje. Dijaki so se v štirih dneh naučili pripraviti gobovo, kostno, perutninsko in korenčkovo juho z zakuhami: krompirjevi žličniki, profiterole, drobnjakovi štrukeljci; golaž, štruklje s skuto in proseno kašo, nadevana piščančja bedra, pirejeve rožice, zelenjavni zavitek, zdrobove cmoke z zelenjavo, nadevano svinjino v gobovi omaki, v slanini pečene testenine, žemljice, breskvice, jurčke, “jajca na oko”, sadne rezine z jogurtovo kremo ter orehovo in jabolčno potico.

Slika 6 in Slika 4

Vsako jutro smo se najprej zbrali za mizo, naredili načrt dela in se nato lotili priprave jedi, predvidenih za posamezni dan. Priprava jedi je bila zahtevna, a hkrati tudi prijetna in zabavna, saj smo jedi pripravljali v parih. Zelo smo se veselili, ko nam je vse, česar smo se lotili, uspelo. Posebej smo se potrudili tudi pri pripravi mize – vsak dan smo se naučili enega načina zlaganja prtičkov – in dekoraciji postreženih jedi, saj vemo, da je dobro pripravljena hrana še boljša, če se z njo nasitijo tudi oči.

Slika 2 in Slika 5

Izvajalki sva opazili, da so bili dijaki navdušeni nad kuharskimi uspehi in so vsak dan domov odhajali z željo, da bi se čim prej spet lahko lotili kuhanja. Tudi v svojih vtisih o delavnici so izrazili željo, da bi bila delavnica daljša in bi se tako lahko naučili pripraviti še več različnih jedi. O zadovoljstvu udeležencev priča tudi sledeča izjava, ki se je zapisala ob koncu zadnjega dne: “Mislim, da bomo sedaj z večjim veseljem poprijele za delo v kuhinji. Hvala za to izkušnjo!”

Dijaki so poleg lepih vtisov, novih izkušenj in znanj domov odnesli tudi knjižico receptov, v kateri smo zbrali recepte na delavnici pripravljenim jedem in tistih, ki so jih prispevali dijaki sami.

Slika 3 in Slika 7

 

Poročilo in fotografije: Karmen Perko