Praznik sv. Frančiška Saleškega

Goduje 24. januarja

Frančišek Saleški se je rodil 21. avgusta 1567 na gradu plemiške družine Sales v Savoji. Od tod tudi njegovo ime Salesius, po naše Saleški. Krščen je bil pod imenom Frančišek Bonaventura. Z osmimi leti se je vpisal na kolegij v Annecyju, kjer je prejel prvo obhajilo, nato še birmo. Ko je bil Frančišek star 14 let, so ga poslali na univerzo v Pariz, ki je bila v tistem času ena izmed najpomembnejših znanstvenih središč. Kmalu se je izkazal v retoriki in filozofiji ter se vneto poglabljal v študij teologije. Iz Pariza je šel v Padovo, kjer je doktoriral iz prava. Globoko zanimanje ga je pripeljalo do odkritja duhovniškega poklica.

Po vrnitvi domov  je opustil pravniško službo, stopil na pot duhovniškega poklica in bil leta 1593 posvečen v duhovnika. V tistem času se je v Cerkvi pojavila potreba po misijonarjih, ki bi naj pripeljali nazaj h katolištvu tiste, ki so se oprijeli kalvinizma. Frančišek in njegov bratranec Ludovik sta se ponudila za delo in odšla kot misijonarja na južni breg Ženevskega jezera. Kljub mnogim nevarnostim in neuspehom, je Frančišek v svojih prizadevanjih vztrajal. Pisal je letake, v katerih je pojasnjeval cerkvene nauke in jih delil med ljudi. Čez čas se je vedno več ljudi spreobračalo; v nekaj letih se jih je vrnilo v katoliško Cerkev čez 70.000.
Leta 1602 je Frančišek Saleški postal ženevski škof. Po vsej škofiji je organiziral verouk in ga tudi sam poučeval. Veliko je potoval po vseh krajih škofije in se uveljavil kot dober pridigar. Veliko je tudi pisal. Njegova najznamenitejša knjiga je »Uvod v bogoljubno življenje«. Imel je čut za lepo oblikovanje misli in posredovanje duhovnih vsebin.Leta 1610 je Frančišek skupaj z Ivano Frančiško Šantalsko ustanovil red družbe Marijinega obiskanja.Med potovanjem v Lyon je umrl, in sicer 28. decembra 1622.

Njegov god obhajamo 24. januarja, na dan, ko so ga slovesno pokopali v Annecyju.


Frančiška Saleškega upodabljajo samega ali skupaj z Ivano Frančiško Šantalsko. Poleg svetnika je pogosto srce ovito s trnjem.

Papež Pij XI. je Frančiška Saleškega razglasil za zavetnika vseh, ki oznanjajo krščansko modrost s pisanjem v časopisih in drugih izdajah, namenjenih javnosti. Je torej zavetnik novinarjev, urednikov in piscev.


Nekaj misli sv. Frančiška Saleškega:

“Človekova vrednost je v tem, kar je, ne v tem, kar ima.”

“Na eno žlico medu se ujame več muh, kot na cel sod kisa.”

“Imejmo potrpežljivo srce; velike stvari se uresničijo z veliko potrpežljivosti in z veliko časa.”