Arhiv novic, januar 2011

25.12.2011  Adventne duhovne vaje

V četrtem adventnem vikendu, 16.-18. decembra 2011, se je v Marijinem domu na Bledu zbrala skupina študentov in mladih v poklicih, da bi se v duhovnih vajah pripravila na božične praznike. Ekipa DUŠE (g. Marko, s. Barbara, s. Marija, Mateja, Katja, Blažka) je pripravila bogat duhovni program. Skozi ves vikend nas je spremljal odlomek 1 Tes 5,16-28, zlasti Pavlovo povabilo: »V vsem se zahvaljujte!« Gospod nas je nagovarjal s svojo mnogovrstno govorico: po Božji besedi, osebnih razmišljanjih, pogovorih, besedi voditeljev, maši, spovedi, simbolih, ... Hvaležni za vse Božje dobrote sprejemamo največji dar - Njega samega med nami.

14.12.2011  Adventno srečanje za družine

Advent je čas pričakovanja. Če nekoga pričakujemo smo pozorni, budni, ko pozvoni, hitro stečemo k vratom in ga z veseljem sprejmemo. Takrat zagotovo ne bomo šli od doma. Advent je tudi čas luči in upanja. Vse, kar je prežeto z ljubeznijo, postane svetlo in prehaja v večnost, kajti ljubezen ne pozna konca (1Kor 13).

22.11.2011  Molitev za Slovenijo

Obiskovalce našega spletnega portala vabimo, da se pridružite povabilu predsednika Slovenske škofovske konference k molitvi za domovino. Da bi kot slovenski narod prepoznali zgodovinski trenutek za prihodnje rodove ter se kot odgovorni kristjani in pošteni državljani vključili v izbiro novih voditeljev države.

15.11.2011  Zbor SMG

Na Zboru salezijanskega mladinskega gibanja 11. in 12. novembra 2011 v Veržeju smo se zbrali predstavniki ustanov in programov, ki delujejo v don Boskovem duhu. Žal nekatere skupine znotraj SMG-ja niso bile zastopane.


11.11.2011  Kongres pedagogike montessori

Združenje montessori Slovenije je 5. in 6. novembra 2011 v Marijinem domu na Bledu organiziralo 2. kongres pedagogike montessori z naslovom Svoboda in meje v otroštvu.


01.11.2011  Pripravljen plakat za Vezilo 2012

 

V nasprotju s prejšnjimi leti je to leto dikasterij za družbeno obveščanje, že v drugi polovici prejšnjega meseca objavil plakat za Vezilo 2012. Geslo le-tega je: V poznavanju in posnemanju don Boska so mladi poslanstvo našega življenja. Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce" (Jn 10,11).


22.10.2011  Duhovna obnova sodelavcev Karitasa

21. in 22. oktobra je v Marijin dom na Bled prišlo veliko dejavnih sodelavcev Karitasa, da bi se udeležili duhovne obnove na temo letošnjega pastoralnega leta Pravičnost v ljubezni.

22.10.2011  Vzgoja za vrednote

V soboto, 22. oktobra 2011 smo v Marijinem domu na Bledu znova začeli z nizom treh predavanj za starše, zakonce in mlade. Na prvem predavanju smo se razveselili navzočnosti ljubljanskega nadškofa dr. Antona Stresa. S svojo jasno pastirsko besedo, nam je spregovoril o vzgoji v družini za vrednote.


20.10.2011  Gospodinjski tečaj v Marijinem domu

V oktobrskem vikendu, med 14. in 16. 10. 2011, se nas je zbralo 7 mladih, vsi željni spoznavanja in učenja. Gospodinjski tečaj pri sestrah hčera Marije Pomočnice na Bledu je potekal v znamenju kuhanja, šivanja, petja, smeha in veselja.

15.10.2011  Srečanje vzgojne skupnosti pri HMP na Bledu

Sestre hčere Marije Pomočnice smo na Bledu navzoče že več kot 40 let. Takoj, ko se je prva skupnost leta 1969 nekoliko ustalila, smo odprle vrata mladim, ki so radi prišli na duhovne vaje. Od takrat naprej se je dom duhovnih vaj, imenovan Marijin dom, vedno bolj razvijal, vanj pa je prihajalo več in več mladih.

01.10.2011  Pogovor s Karmen Jenič, avtorico knjige »Koliko je ura«

 

V zbirki Mozaik pri založbi Salve je izšla nova biografija sv. Marije Dominike Mazzarello, soustanoviteljice Družbe hčera Marije Pomočnice. Izdaja knjige sovpada s 75-letnico prihoda prvih sester HMP v Ljubljano. O nastajanju, vsebini in sporočilu knjige smo se pogovarjali z avtorico, salezijanko sotrudnico Karmen Jenič.


30.09.2011  Duhovne vaje birmancev iz župnije Ljubljana – Sv. Križ

24 birmancev je skupaj s svojimi animatorji prišlo na duhovne vaje v Marijin dom na Bled med 30. septembrom in 2. oktobrom 2011. Skupina je ob svetopisemskem odlomku o trti in mladikah odkrivala življenje sv. Marije Dominike Mazzarello in skrivnosti svete maše.


30.09.2011  Duhovni vikend birmancev iz Domžal

Med 23. in 25. septembrom 2011 so se duhovnega vikenda v Marijinem domu na Bledu udeležili birmanci iz Domžal. Skupino 46 mladih je spremljalo 7 animatorjev, kar nekaj časa pa je z njim preživel tudi njihov župnik g. Janez Šimenc.


28.09.2011  Nova knjiga

Knjiga s podnaslovom Pripoved o življenju svete Marije Dominike Mazzarello prinaša sodoben življenjepis salezijanske svetnice, soustanoviteljice hčera Marije Pomočnice. V istem času kot sveti Janez Bosko je na Božje povabilo začela vzgojno in evangelizacijsko delo med dekleti. Je manj poznana kot don Bosko, a ima veliko povedati današnji mladini, zlasti dekletom in posvečenim ženam v salezijanski družini.


13.09.2011  Duhovni vikend birmancev iz Velikega Gabra

9. in 10. 9. 2011 se je 27 birmancev iz Velikega Gabra skupaj z župnikom in dvema animatorjema zbralo pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu, da bi preživeli nekaj časa skupaj, se srečali med seboj in z Gospodom ter se tako še bolj pripravili na prejem zakramenta birme.


08.09.2011  Duhovni vikend birmancev iz Cirkovc

Dne 2. - 4. 9. 2011 smo se birmanci in animatorji skupaj z našim gospodom župnikom podali na pot proti Bledu na duhovni vikend v Marijin dom, kjer domujejo sestre Hčere Marije Pomočnice.


29.08.2011  Svetovni dan mladih - po salezijansko

Pred šestimi dnevi se je tudi za slovenske romarje končal Svetovni dan mladih v Madridu oz. v Lurdu, kjer so se vsi skupaj Bogu po Njegovi Materi zahvalili za prejete milosti na SDM; prosili pa so tudi za moč, da bi ostajali ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri še naprej. K temu je mlade v dneh od 18. do 21.8. spodbujal sam sveti oče. Slednji je med drugim dejal: "Ne zadržujte Kristusa samo zase! Posredujte tudi drugim veselje nad vašo vero! Svet potrebuje pričevanja vaše vere, nedvomno potrebuje Boga."

Med nadebudnimi romarji je bila skupaj z voditeljema s. Majdo Pangeršič in Markom Košnikom tudi mladina, ki je na različne načine povezana s salezijanci oz. s sestrami HMP. Njihova pot na ta enkratni t.i. festival katoliške vere se je s postankom v salezijanskih hišah od Valencie pa do Barcelone in Madrida razlikovala od drugih; udeleženci so se namreč srečali z vrhovnim predstojnikom celotne salezijanske družine, don pascualom Chavezem, ter z vrhovno materjo sester HMP, s. Yvonne Reungoat. O tem pripoveduje tudi dnevnik romarice Mateje ...

Tri stvari so se me v Madridu posebej dotaknile. Prva stvar je bilo srečanje z materjo Yvonne ter Pascualom Chavezom, ki je tudi maševal. Ob njiju me obdajajo neki posebni občutki mirnosti ter hkrati navdušenja. Druga stvar je bila 'salezijanska fešta', kjer se nas je zbralo okoli 10 tisoč, ki živimo v tem duhu. Nekaj Slovencev nas je tudi sodelovalo v mednarodnem pevsem zboru in ko smo peli, sem ob pogledu na tisto množico pod odrom res uživala. Poleg tega smo peli res dobre pesmi. Tretja stvar pa je bila vigilija s papežem. S Tadejem in Majo smo dobili posebne karte za sektor tik pod odrom, tako da smo lahko vse doživeli iz prvih vrst v živo in brez enkranov. Zelo mi bo ostalo v spominu to, da smo prišli na prizorišče med prvimi desetimi, se usedli v prve vrste, petkrat preverili, če lahko tam sedimo, in vsi so nam zatrjevali, da lahko, da so ti sedeži namenjeni nam. Vsem bližnjim smo poslali sms-e, da bomo papeža spremljali iz prve vrste. No, potem pa so nas čez tri ure poslali 20 vrst nazaj. Nekaj so se zakalkulirali s sedeži in kljub našemu neodobravanju nismo imeli izbire. Malo smo se potem tolažili in si citirali: "Prvi bodo zadnji in zadnji bodo prvi ..."
Presenetila me je navdušenost mladih nad papežem. To je res nalezljivo. Ni važno, ali pripeka sonce ali pa je nevihta, mladi smo skakali, peli, vzklikali papežu. Občutke, ki sem jih pri tem doživljala, je težko opisati. To navdušenje je treba enostavno doživeti. Z veseljem pričakujem naslednji SDM v Riu 2013.23.07.2011  Počitniško učenje tujih jezikov

V tednu med 11. in 15. julijem 2011 se je pri sestrah Hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu zbralo oseminštirideset otrok in mladih na že skoraj tradicionalnem Počitniškem učenju tujih jezikov.

21.07.2011  Oratorij na Bledu

Na Bledu smo letos že 21. dvigali zastavo, peli, se igrali, se urili v različnih spretnostih...


21.07.2011  Že 22. Oratorij v Gorjah: »V tvojo smer, Gospod!«

Letos se nas je 50 otrok in 15 - 20 animatorjev od 1.- 6. julija zbiralo na oratoriju, da bi dejavno preživeli teden, se učili za življenje in spoznavali preroka Jona.

09.07.2011  Duhovno - počitniški teden »Bled pod drobnogled«

Ko je nastopil čas počitnic, smo sestre Hčere Marije Pomočnice in animatorji Marijinega doma na Bledu z navdušenjem sprejeli na duhovno - počitniški teden »Bled pod drobnogled v umetnosti« skupino skoraj štiridesetih otrok iz vse Slovenije. Program se je začel v ponedeljek, 27. junija 2011.

07.06.2011  Skupaj glejmo na Jezusa

Duhovne vaje druge skupine sester, ki so potekale od 30. maja do 6. junija 2011 na Bledu je skrbno pripravil salezijanec g. Franc Levstek iz skupnosti na Trsteniku. Žal zaradi bolezni ni mogel biti osebno navzoč, je pa njegova izbrana beseda duhovno vodila skupino 12 sester zbranih ob inšpektorici s. Mojci Šimenc, ki mu je posodila svoj glas.


30.05.2011  Hej, mladi, Madrid vas vabi

Kardinal in madridski nadškof Antonio María Rouco je povedal, da je na Svetovni dan mladih v Madridu prijavljenih že 400.000 ljudi iz 182 držav. „Mladi imajo pred sabo vse življenje; Svetovni dan mladih je priložnost, da se pustijo razsvetliti Kristusu in da v svojih srcih ter doživljanju razdajanja in solidarnosti odkrijejo temelje svojega življenja," je razložil.


22.05.2011  Priprave na počitniško dogajanje v Marijinem domu

Mladi in navdušeni animatorji duhovno-počitniškega tedna Bled pod drobnogled v umetnosti in počitniškega učenja tujih jezikov smo se 20. in 21. maja 2011 zbrali  v Marijinem domu na Bledu na skupnih pripravah.

 


19.05.2011  »Božja roka dela v vas«

»Zahvaljujemo se ti, Gospod, za pot svetosti Marije Dominike Mazzarello,

ki je svetel zgled tudi nam danes; ker vekomaj traja Tvoja dobrota.

Zahvaljujemo se ti Gospod, ki si nas poklical po imenu v življenje; ker vekomaj traja Tvoja dobrota.


 


18.05.2011  Oratorij 2011: »V tvojo smer«

Tudi v župnijah Bled in Gorje smo že pred časom začeli s pripravami na poletni oratorij 2011.  Za začetek smo se dobili skupaj, se seznanili z vsebino letošnjega leta in se lotili konkretne priprave. Glavni junak prerok Jona nas je navdušil, da bi tudi mi in otroci stopali »v tvojo smer«, kot nas spodbuja naslov letošnjega oratorija.


16.05.2011  Pod Marijinim plaščem

Svetopisemske urice za otroke od 3 - 6 let so bile namenjene spoznavanju čudovitih zgodb Svetega Pisma, ki nam govorijo o Božji dobroti in ljubezni. Lepa skupina otrok, ki je vsake štirinajst dni prihajala v Marijin dom, je skupaj z njihovimi starši za zaključek poromala na Brezje. Pod svoj plašč nas je 12. maja 2011 rada sprejela Marija.


13.05.2011  sv. Marija Dominika Mazzarello

 

Letos je ob prazniku sv. Marije Dominike Mazzarello tudi priložnost, da se spominjamo nekaterih datumov, ki se tičejo nje in življenja naše redovne ustanove. 130 let je od njene smrti, pred 100 leti je papež Pij X. potrdil našo redovno družbo in pred 60 leti je bila Marija Dominika razglašena za svetnico.


08.04.2011  Dan odprtih vrat Marijinega doma na Bledu

2. april 2011. V kapelo pride sestra in vidi da so vsa vrata odprta in pravi: »Kamorkoli pridem povsod prepih, vsa vrata odprta«.»Ja, draga sestra«, pravi druga, »ne pozabi, da  je danes 'dan odprtih vrat'.«


01.04.2011  Lepota darovanja

Od 25. do 27. marca 2011 smo se sestre Hčere Marije Pomočnice veselile, ker je bil Marijin dom na Bledu znova poln, tokrat res do zadnjega kotička.


01.04.2011  Duhovne vaje s Samarijanom

Od 25-27. marca so na Bledu v Marijinem domu potekale duhovne vaje, pod vodstvom s. Metke Kastelic in študentskega duhovnika Klemena Svetelja, za vse študente, mlade v poklicih in za izobražence. Rdeča nit je bila prilika o usmiljenem Samarijanu, ki je bila dobro izhodišče za razmišljanje o odnosu do bližnjega, do samega sebe in do Boga.

21.03.2011  Postne duhovne vaje 2011

Ti prideš? Odloči se! je naslov letošnjih postnih duhovnih vajah, ki jih za mlade na različnih krajih po Sloveniji pripravlja salezijanska mladinska pastorala. Prvi vikend postnih duhovnih vaj se je od 11. do 13. marca zgodil v Marijinem domu na Bledu.


15.02.2011  Z Marijo v življenje

Od 11. do 13. februarja 2011 smo  v Marijinem domu na Bledu z veseljem sprejeli zakonske skupine iz Železnikov. Starše in otroke je na tej poti duhovnih vaj na poseben način spremljala Marija,


31.01.2011  Naredite iz vašega življenja nekaj lepega


Ob prazniku sv. Janeza Boska, očeta in učitelja mladine, je vrhovni predstojnik Pascual Chavez mladim iz salezijanskega mladinskega gibanja izročil poslanico. Na Rakovniku so jo mladi v nedeljo 30. januara ob don Boskovi relikviji prejeli iz rok g. Marka Košnika in s. Majde Pangeršič.

26.01.2011  Dnevi duhovnosti salezijanske družine

Življenje, osebna duhovna izkušnja; karizma, ki jo je prejel od Svetega Duha in pastoralno delovanje med najbolj ubogimi mladimi je bogastvo, ki ga je sv. Janez Bosko prejel kot dar in nalogo. Njegov zgled popolne predanosti Bogu in popolnega darovanja mladim je nagovoril mnoge fante in dekleta, duhovnike in laike ... že v času njegovega zemeljskega življenja, danes pa nagovarja tudi mene in tebe. Kot oče in učitelj nas povezuje v eno samo družino, salezijansko družino.


18.01.2011  Družina in sveta maša

V soboto, 15. januarja 2011 je bilo v Marijinem domu na Bledu drugo predavanje za zakonce, starše in mlade. Mariborski nadškof pomočnik dr. Marjan Turnšek nam je spregovoril ob Jezusovem naročilu »To delajte v moj spomin«.


18.01.2011  Jezus pazi na nas in nam pride res na proti.

Prvi vikend v januarju smo v Marijinem domu gostili birmance in njihove animatorje iz Vrhnike. Dva pomembna elementa programa birmanski duhovnih vaj »Ali me imaš rad?« sta pričevanje in delo v manjših skupinah. Tokrat je podelila svojo izkušnjo poklicanosti v redovni poklic postulantinja pri sestrah Hčera Marije Pomočnice Barbara Močenik.

16.01.2011  »Vse iz ljubezni do Boga in izvrševati Božjo voljo«

»Pri vseh mojih letih se ne čutim stara. Sem polna življenja. Življenje je dar, zato se veselim življenja«, pravi s. Matilda Knez, hčerka Marije Pomočnice, ki je v začetku januarja obhajala 94. rojstni dan.


07.01.2011  Silvestrovanje v Marijinem domu

V zadnjih dneh decembra 2010 smo v Marijin dom sprejeli Frančiškovo zakonsko skupino iz Ljubljane. Mamice, očki in skupaj njihovih 24 predšolskih otrok je kipelo od veselja in hvaležnosti, da lahko preživijo nekaj dni skupaj.

04.01.2011  Zaželeno darilo: Vezilo 2011

Tradicionalno je salezijanski vrhovni predstojnik, g. Pascual Chavez Villanueva, zadnji dan v letu v Vrhovni hiši HMP v Rimu predstavil Vezilo 2011. Navzoče so bile sestre iz različnih rimskih hiš, salezijanci in okoliški domačini. Vse navzoče je pozdravila vrhovna predstojnica, m. Yvonne Reungoat.

02.01.2011  Adventne duhovne vaje

Od 17. do 19. decembra se nas je v Marijinem domu na Bledu na duhovnih vajah za študente in mlade v poklicih zbralo 32 mladih, da bi se v zadnjih dneh pred božičem nekoliko ustavili in se bolje pripravili na praznik Gospodovega rojstva. S pomočjo voditeljev, s. Marije Imperl, s. Barbare Poredoš in Jureta Babnika, smo razmišljali ob izbranih svetopisemskih odlomkih, kar nekaj časa smo namenili tudi osebnemu delu. Pomembno mesto je v teh dneh zavzemala večerna adoracija, ko smo se lahko srečali z Jezusom, imeli pa smo tudi lepo priložnost za spoved ali pogovor s katerim od voditeljev. Vsak od nas je prišel s svojimi vprašanji in pričakovanji in vsakega od nas se je na poseben način dotaknilo kaj drugega, gotovo pa nas vse še vedno spremlja misel na goreči grm kot podobo evharistije - Božje ljubezni, ki gori, a ne zgori.
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon