KRATKA ZGODOVINA MARIJINEGA DOMA

 

Blejska domačina, Franc in Albina Zupan, starejša zakonca brez otrok, sta se na jesen življenja odločila, da svojo hišo podarita Cerkvi. Njuna želja je bila, da bi se na tej domačiji odvijale dejavnosti za mlade. Iskanje jih je seznanilo s salezijansko vzgojno karizmo in  bila sta navdušena nad privolitvijo Družbe Hčera Marije Pomočnice, da se vabilu odzove.

Tako sta leta 1967 pod svojo streho sprejela s. Frančiško Kozmus. Ta hčerka Marije Pomočnice z misijonskim srcem je bila poklicana, da kot prva ponese salezijanskega duha v nov kraj, med nove ljudi. Utirala je pot in pripravljala dom za prvo skupnost, ki se je na Bledu ustalila leta 1969.

Iz hišne kronike Skupnosti Srca Jezusovega na Bledu, 24. septembra 1969

Prvi dan našega prihoda na Bled smo pozdravile gospoda župnika, ki je bil zelo zadovoljen, da nas je lahko sprejel v svojo župnijsko skupnost. Vseh nas je štirinajst. Ker še vedno nimamo Najsvetejšega v hiši, gremo vse k sveti maši v župnijo sv. Martina, po maši molimo tudi rožni venec. Tako bo vse dni, dokler ne bomo imeli v hiši Najsvetejšega.

 

Takoj, ko se je prva skupnost sester Hčera Marije Pomočnice nekoliko ustalila, smo odprle vrata mladim, predvsem pa dekletom, ki so rade prišle na duhovne vaje. Prvo skupino smo sprejele že leta 1971, tej so sledile še mnoge druge. Prve skupine deklet so bile nameščene v sestrski hiši. Ker pa je bilo udeleženk duhovnih vaj tudi več kot 50, so morale iti nekatere prespati k bližnjim dobrotnikom.

 

Tako je bilo vse do leta 1988, ko smo začele sprejemati mlade tudi v tako imenovano Zupanovo hišo, ki je poleg sestrske hiše. Leta 1992/93 pa je ta hiša začenjala dobivati novo podobo: nove sobe, pograde, jedilnico ... Iz leta v leto je postajala bolj pripravna za sprejemanje skupin … V začetku se je ta hiša imenovala »hiša mladih«, kasneje »hiša duhovnih vaj bl. Laure Vicuna« , 6. december leta 1997 pa hišna kronika prvič omenja ime Marijin dom.

Iz hišne kronike Skupnosti Srca Jezusovega na Bledu, 6. december 1997

V hiši “Marijin dom”, to je dom za mlade, začenja danes kuharski tečaj za dekleta …


Sestre Hčere Marije Pomočnice vse od prvih začetkov odpiramo vrata Marijinega doma otrokom, dijakom, študentom, mladim, zaposlenim, odraslim … tistim, ki prihajajo na duhovne vaje, počitniške tedne, svetopisemske urice, jezikovne in kuharske tečaj in druge dejavnosti, ki jih pripravljamo. Hkrati pa so vrata Marijinega doma odprta tudi za skupine z lastnim programom.

 

Leta 2007 je struktura Marijinega doma večja, saj smo dogradile še en objekt. Predvsem smo Bogu hvaležne za veliko dvorano in kapelo z Najsvetejšim, ki sprejema tako sestrsko skupnost, skupine in obiskovalce. kjer. Kot naša ustanovitelja sv. Janez Bosko in sv. Marija Marija Mazzarello smo tudi me danes prepričane, da se Marija »sprehaja« po naši hiši. Kot onadva tudi me čutimo, da je Marija dejavno navzoča na Bledu. Ob tem pa z veseljem povemo don Boskovo zagotovilo, da vsakogar, ki prestopi prag salezijanske hiše,  Marija še na poseben način vzame pod svoj plašč.Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon