Odpoved glavni vlogi zaradi višjih ciljev

15.12.2013 

18-letna Maria Luce Gamboni je uspela! Bila je izbrana na avdiciji za vlogo Julije v novem muzikalu Romeo in Julija..., le nekaj dni pred prvim nastopom pa je dekle, znana pevka iz Pesara v Italiji, projekt opustilo, saj so od nje pričakovali, da bo v nekemj prizoru zaigrala pomanjkljivo oblečena, le v prosojni tuniki.

 


Koliko deklet bi se odpovedalo naslovni vlogi v predstavi leta, ki jo bo neposredno prenašala državna televizija, zato, da bi obvarovala svojo spodobnost?


Maria Luce Gamboni je to naredila. Muzikal »Romeo in Julija. Ljubi in spremeni svet«  je imel svojo prvo predstavo v veronski Areni, kar je prenašal Raidue in sedaj v Velikem gledališču v Rimu. Le nekaj dni pred prvo predstavo pa dekle odpove svoje sodelovanje, ker so od nje zahtevali, da bo v prizoru poročne noči z Romeom nastopala napol gola.

Delo, prirejeno po znani Shakespearovi tragediji je uglasbil Gérard Presgurvic, režiral pa Giuliano Paparini, je gledališki kolos producenta Davida Zarda. Pridobil je skoraj dva milijona gledalcev in v svetu prodal 6 milijonov plošč. Trenutno poteka predstava v 20 državah, tudi v Italiji. Pomembne so številke:  proračun za predstavo je pet milijonov evrov, na odru je 45 umetnikov, 35 je tehnikov, 22 v produkciji, več kot 250 kostumov.

In tukaj manjka Gamboni. To pa je že druga zgodba, ki je bila do sedaj skrita za kulisami.

Kljub mladosti je Marija Luce že priznana na glasbenem področju. Leta 2004 je pela na festivalu Zecchino d'Oro in leta 2008 v programu Rai »Ti lascio una canzone«. Uspešno obiskuje zadnji letnik klasičnega liceja Mamiani v Pesaru in sedmo leto obiskuje klavir na Konzervatoriju Rossini. Pred kratkim je dopolnila usodnih 18 let, ko jo je produkcija Zard obvestila, da je zmagala na avdiciji. Julija je postala članica druge skupine igralcev nič manj kot za vlogo Julije.

To je vlak, ki pelje samo enkrat v življenju. Maria Luce to ve in navdušena vstopi. Podpiše pogodbo in se preseli v Rim. Odloči se celo, da bo eno leto pavzirala na Konzervatoriju. Vse je šlo gladko, dokler ji režiser ne sporoči, da je v drugem dejanju predviden goli prizor. Marija Luce se ne strinja, »kajti«, kot razloži, » v pogodbi ni navedene nobene take zahteve.« Izgleda, da režiser sprejme njen pogoj in tako dekle dva meseca nadaljuje s svojimi desetimi urami vaj na dan.

En teden pred prvo predstavo pa se zahteva ponovno predstavi: ali odigraš prizor, kot je v scenariju ali pa ne boš igrala. Maria Luce zavrne. Pomembnejša so njena načela in vest. Odpove rezervacijo hotela v Veroni in se vrne domov. »Zelo nam je žal, da smo jo zgubili,« pravi sedaj Giulia Riccardi, ki skrbi za promocijo muzikla, »kajti Maria Luce ima čudovit glas in je prav sončno dekle, vendar smo razumeli njeno odločitev. Odpovedala se je produkciji, ki bi jo lahko ponesla zelo visoko v prepoznavnosti in morda je tako pokazala več poguma, kot bi ga pa potrebovala, da bi odigrala prizor v prosojnem kostumu.«

 

Ko se je vrnila v šolske klopi, je svojim sošolcem napisala pismo: »Želim se obrniti na svoje vrstnike in na žene«, piše Maria Luce, »kajti počutila sem se predmet v rokah nekoga, ki je hotel uporabiti mene in mojo ženskost za lasten uspeh. Bila sem poražena, ker nisem dosegla tega, kar sem želela, vendar pa sem zmagala s samo seboj, kajti rajši kot denar in svoje sanje, imam svojo čast.« Njeno sporočilo v svetu, v katerem je »sramežljivost« iz mode, kjer je mladim predlagan model praznega uspeha pod žarometi televizijskih kamer, od reality do Facebooka, je: »... v življenju ne smemo nikoli popuščati polovičarstvu, vedno zagovarjati svoje ideje, misliti vedno s svojo glavo in nikoli dopustiti, da bi te stvari potegnile za sabo. Ko razumeš, da je nekaj prav, je potrebno biti pripravljen zavrniti ponudbe, pa čeprav to pomeni izgubo priložnosti.«

Maria Luce bo s svojo zgodbo nastopila na državnem natečaju na temo vrednot, kajti, po besedah papeža Frančiška, verjame, da je potrebno biti pogumen, iti proti toku z vrednotami lepote, dobrote in resnice.

 

Nekaj utrinkov iz njenih odrskih nastopov si lahko ogledate tukaj:

http://www.youtube.com/watch?v=IK0P2yk0qnk

pripravila s. Irena N.

 


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon